Категорія
Новини
Дата

Виведення мільярдів з «Укрнафти». НАБУ і САП завершили розслідування справи менеджменту Коломойського

НАБУ і САП завершили розслідування справи щодо заволодіння майном та коштами ПАТ «Укрнафта» на 13,8 млрд грн. Антикорупційні органи підозрюють у цій справі вісьмох осіб, зокрема колишній топменеджмент компанії, йдеться в повідомленні пресслужби НАБУ.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За даними слідства, у березні–серпні 2015 року низка ТОВ були визнані переможцями на аукціонах з продажу нафти. «Укрнафта» уклала з ними договори купівлі-продажу та поставила сировину на понад 10,7 млрд грн.
  • Слідство зазначило, що згідно з урядовою постановою, постачання нафти здійснюється лише після повної оплати замовником, тобто «Укрнафта» не мала законних підстав поставляти продукцію без отримання коштів у повному обсязі. 
  • Попри це, сировину було поставлено, перероблено на Кременчуцькому НПЗ, а виготовлені нафтопродукти реалізовано на АЗС по всій країні, йдеться в повідомленні НАБУ.
  • Крім того, у липні 2015 року «Укрнафта» уклала 70 договорів купівлі нафтопродуктів з іншим ТОВ із термінами постачання до кінця 2015-го, оплативши авансом їхню вартість у сумі понад 3 млрд грн. 
  • Пізніше було укладено додаткові угоди, якими терміни поставки продовжили до кінця 2018 року. Однак «Укрнафта» нафтопродукти так і не отримала. Слідство заявляє, що витрачені кошти були виведені за кордон на рахунки низки офшорних компаній.
  • Підозрюваними у цій справі є колишній голова правління ПАТ «Укрнафта»; колишня заступниця керівника управління з продажу нафти, газу та продуктів нафто- і газопереробки; колишня керівниця відділу контролю за обліком та поставками нафти і нафтопродуктів; колишні директори пʼяти комерційних підприємств. 

Контекст

НАБУ розслідувало справу «Укрнафти» з 2016 року. «Підозри були готові ще раніше – в 2019 році, але САП їх не погоджував», – сказав в коментарі Forbes юрист «Центру протидії корупції» Вадим Валько. За однією з версій, проти погодження був колишній керівник САП Назар Холодницький, за іншою – ексголова Офісу генпрокурора Ірина Венедиктова, зазначив він.

Новому керівнику САП Олександру Клименку вистачило одного місяця на посаді, щоб погодити підозри. «Це може говорити про те, що він прийматиме рішення, незважаючи на вказівки згори, без огляду на політику», – каже Валько.

Навряд чи оголошення про підозри саме зараз пов’язано зі зміною керівництва САП, не погоджується радник із питань безпеки бізнесу Juscutum Станіслав Борис. 

Тривалий період розслідування і погодження підозр – звичайна практика для НАБУ, оскільки бюро намагається зібрати максимальну кількість доказів, каже Борис. «Але коли НАБУ повідомляє про підозру, то вже йде до кінця», – каже він.

Після оголошення підозр правоохоронці проводитимуть досудове розслідування, яке може тривати не більше 12 місяців. Розглядати справу буде Вищий антикорупційний суд. Термін розгляду – не менше одного року, але в середньому 3–5 років, каже Борис. 

Максимальний строк притягнення до відповідальності за цією справою – 15 років. Цей термін спливає у 2030 році, і суду нічого не залишиться, крім як закрити цю справу, якщо провину не буде доведено, каже Борис. Підозрюваним загрожує позбавлення волі на строк від семи до 12 років із конфіскацією майна, якщо їхню провину доведуть.

Чи може на лаву підсудних сісти Коломойський? Це залежатиме від зібраних доказів та показань учасників справи, каже Валько. Слідству треба буде довести зв’язок між правопорушенням і бенефіціарами групи «Приват», сказав він. 

За оцінками чинного керівника компанії Сергія Корецького, менеджмент Коломойського міг завдати найбільшій нафтовій компанії країни «Укрнафті» та найбільшому виробнику пального «Укртатнафті» втрат на суму до 100 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні