Ігор Коломойський /Sodel Vladyslav / Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Обшуки у Коломойського. СБУ заявила про схеми на 40 млрд грн в «Укрнафті» та «Укртатнафті»

1 хв читання

Ігор Коломойський Фото Sodel Vladyslav / Shutterstock

Колишній менеджмент «Укрнафти» та «Укртатнафти» підозрюється у привласненні 40 млрд грн державних коштів. Про це повідомила пресслужба СБУ. Напередодні стало відомо про обшуки у колишнього співвласника компаній Ігоря Коломойського

Ключові факти

  • Слідство встановило, що протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом.
  • Наразі у межах кримінальних проваджень документуються 10 епізодів. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення ними від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їх активів.
  • За даними слідства, така «злочинна діяльність» здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів компаній.
  • У межах слідчих дій СБУ спільно з БЕБ провели низку обшуків. Вони здійснювалися за місцем проживання фактичних власників і топменеджменту фінансово-промислової групи (ймовірно, йдеться про групу «Приват», – ред.), до якої входять ці компанії, а також за адресами ймовірного зберігання нафтопродуктів у різних регіонах України.
  • За результатами слідчих дій топменеджменту «Укртатнафти» оголошено про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень.

Контекст

17 вересня 2022 року детективи НАБУ вже приходили з обшуком до Коломойського у справі «Укрнафти». Обшук відбувся за місцем проживання бізнесмена в курортному селищі Буковель (скоріше за все, в готелі Radisson Blue Ressort Bukovel).

Напередодні стало відомо, що слідчі СБУ та БЕБ проводять черговий обшук вдома у Коломойського. Розслідування стосується махінацій навколо «Укртатнафти» та «Укрнафти».

Раніше НАБУ підозрювало колишній менеджмент «Укрнафти» у виведенні з компанії 13,3 млрд грн на користь групи «Приват». У чому суть справи та чи дотягнеться рука правосуддя до одного з найбагатших людей країни, читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні