Категорія
Новини
Дата

«Укрнафта» і «Укртатнафта» за Коломойського втратили, за попередньою оцінкою, до 100 млрд грн – Корецький

Менеджмент Ігоря Коломойського міг завдати найбільшій нафтовій компанії країни «Укрнафті» та найбільшому виробнику пального «Укртатнафті» втрат на суму до 100 млрд грн. Таку попередню оцінку озвучив керівник компаній Сергій Корецький в інтерв’ю «Економічній правді».

Ключові факти

  • «Проблемних питань, з якими зіштовхнувся новий менеджмент, орієнтовно – до 100 млрд грн», – каже Корецький. Він очолив «Укрнафту» і «Укртатнафту» після націоналізації у листопаді 2022 року.
  • Дебіторська заборгованість тільки «Укрнафти» з 2015-го становить 30 млрд грн, повідомив він.
  • Також на балансі «Укрнафти» є нафта, яку не знайшли. Її вартість – понад 3 млрд грн. За словами Корецького, ще зафіксували нестачу нафти від постачальників Socar і «Укртранснафта» на суму також понад 3 млрд грн.
  • Дебіторська заборгованість «Укртатнафти» – близько 40 млрд грн. «Після відновлення обліку треба донарахувати податків на мільярдні суми», – додав Корецький.
  • Також він нагадав, що «Укрнафта» має паливні картки на близько 5 млрд грн. Компанія хоче передати їх військовослужбовцям, але емітенти карток – компанії, пов’язані з Ігорем Коломойським – заблокували їх.

Контекст

Останні 20 років «Укрнафта» перебувала під контролем групи «Приват» Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова. У листопаді 2022-го держава провела велике відчуження: пʼять великих промислових підприємств «Укрнафта», «Укртатнафта», «Мотор Січ», «АвтоКрАЗ» і «Запоріжтрансформатор» примусово були переведені в державну власність. Держава скористалася можливістю вилучати приватну власність під час воєнного стану.

Причина відчуження великих промислових підприємств на користь держави під час війни – ризики для національної безпеки, які створювали ці компанії. Про це заявив заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма під час Всесвітнього економічного форуму в Давосі.

Сергій Корецький очолив «Укрнафту» й «Укртатнафту» за кілька днів після відчуження. Він отримав компанію у не найкращому стані

2019-й «Укрнафта» закінчила зі збитком в 4,3 млрд грн, 2020-й – з прибутком у 4,3 млрд грн, прибуток за перше півріччя 2021 року – 1,58 млрд грн. На кінець 2022-го «Укрнафта» накопичила борг перед державою в 4,5 млрд грн, за даними Корецького.

Кабмін у травні 2023 року затвердив фінплан «Укрнафти» з 12 млрд грн чистого прибутку і 9 млрд грн інвестицій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні