Категорія
Новини
Дата

Війна в Україні та пандемія звели нанівець десятиліття глобальної боротьби з бідністю – Світовий банк

Три десятиліття прогресу у скороченні бідності стерли пандемія Covid-19 та вторгнення Росії в Україну, за даними Світового банку, який попередив, що глобальна мета викорінення бідності до 2030 року нині недосяжна, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Близько 70 млн людей опинилися в умовах крайньої бідності у 2020 році, що є найбільшим приростом з моменту початку моніторингу у 1990 році, йдеться у звіті банку у середу. 
  • За нинішніх економічних тенденцій до кінця цього десятиліття понад 570 млн осіб, або близько 7% населення світу, житимуть нижче цього порога.
  • «Занепокоєння нашої місії викликає зростання крайньої бідності і зниження загального добробуту, викликані інфляцією, знеціненням валюти і ширшими кризами», – сказав президент Світового банку Девід Малпас. 
  • За його словами, «коректування макроекономічної політики необхідні для покращення розподілу глобального капіталу, зміцнення валютної стабільності, зниження інфляції та відновлення зростання середнього доходу».
  • У звіті вперше представлені дані про нову глобальну межу крайньої бідності Світового банку, яка становить $2,15 на день і відображає останні світові ціни та підвищення вартості долара.
  • Для боротьби з бідністю та нерівністю Світовий банк закликає уряди діяти швидко за трьома напрямками: віддавати перевагу цільовим грошовим трансфертам, а не широким субсидіям, витрачати зараз на довгострокове зростання, а також збільшити внутрішній дохід, не завдаючи шкоди бідним.

Контекст

Наприцінці липня МВФ погіршив прогноз зростання глобального ВВП на тлі похмурих перспектив і невизначеності. Зазначалося, що глобальне економічне зростання сповільниться з 6,1% минулого року до 3,2% цього року та 2,9% наступного року, що на 0,4 та 0,7 в.п. нижче, ніж прогнозувалося у квітні. Це повʼязано з уповільненням зростання у США, Китаї та зоні євро.

Світова економіка втратить $1 трлн через вторгнення Росії в Україну. Згідно з глобальним економічним прогнозом The Economist Intelligence Unit (EIU) від 15 лютого, у 2022 році світовий ВВП мав зрости на 3,9% після стрибка 2021 року. За 9 днів після публікації Росія здійснила повномасштабне вторгнення в Україну. Економічні наслідки війни відтоді відчуваються в усьому світі: світові ціни на сировину злетіли, погіршилися перебої в ланцюгах поставок, інфляція стрибнула в більшості країн світу. Тож прогноз глобального зростання погіршили на 1,1 в.п. до 2,8% у річному вимірі. Іншими словами, війна зменшила прогноз світового ВВП на цей рік на $1 трлн. 

Зазначається, що інші організації теж прогнозують подібний шок. Міжнародний валютний фонд знизив свій прогноз глобального зростання на 1,2 в.п., від початкової січневої оцінки, до 3,2%.

Дані EIU вказують, що найбільше серед країн G20 постраждає ВВП Росії. До кінця 2022 року її економіка впаде на 10% через санкції, порівняно з початковою оцінкою зростання в 2,6%. 

Вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці $2,8 трлн недоотриманої продукції до кінця наступного року – і навіть більше, якщо сувора зима призведе до нормування енергії в Європі, заявила Організація економічного співробітництва та розвитку (OECD).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні