Категорія
Новини
Дата

Війна за ТМ «Starlink». Суд поновив розгляд справи американської SpaceX проти української компанії

За зверненням від американської компанії SpaceX Північний апеляційний господарський суд поновив провадження у справі про торгову марку «Starlink», пише AIN. Раніше українське ТОВ «Старлінк» у суді першої інстанції довело своє право на ТМ та відсудило і грошову компенсацію.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Як пояснив власник української компанії та торгової марки Сергій Дулицький, позиція американської компанії була в тому, що ТОВ «Старлінк» не використовує ті види діяльності, які їх цікавлять, і тому ТОВ має відмовитись від них, щоб Starlink могла зареєструвати свою ТМ. 
  • «За це вони пропонували нам $4000. Але ми працюємо на ринку вже 15 років і використовуємо ці види діяльності (усе, що пов’язано із інтернет-доступом, передаванням даних)», – заявив Дулицький.
  • Вимоги SpaceX, за його словами, означали для ТОВ «Старлінк» припинення діяльності і спроби це пояснити не були успішними. Сторони не домовились і у жовтні 2022 року SpaceX пішла до суду.
  • Компанія просила «частково припинити дію свідоцтва України № 135574 від 25.02.2011 на торговельну марку». Позов юристи обґрунтовували тим, що SpaceX хоче зареєструвати Starlink в Україні, як ТМ для товарів і послуг, споріднених з тими, для яких зареєстрована ТМ української компанії.
  • Суд першої інстанції встановив, що «позивачем не доведено факту реального порушення, невизнання або оспорювання відповідачем-1 прав та/або охоронюваних законом інтересів позивача станом на дату подання позовної заяви, що унеможливлює задоволення позовних вимог».
  • Також суд на основі експертизи встановив, що ТОВ «Старлінк» використовує оспорювані види діяльності, зокрема: надання інтернет-доступу, оптоволоконний інтернет-зв’язок, супутниковий зв’язок, надання доступу до баз даних і таке інше.
  • 2 березня 2023 року Господарський суд Києва повністю відмовив SpaceX у позовних вимогах. А 8 червня 2023 року цей же суд постановив стягнути зі SpaceX 480 000 грн витрат на правничу допомогу та 60 000 грн витрат, пов’язаних із проведенням експертизи.
  • Своєю чергою SpaceX подала апеляцію на це рішення. Справу щодо ТМ «Starlink» продовжать розглядати 15 серпня 2023 року.
  • «Вони подали на нас до суду на анулювання нашої ТМ, вони фактично атакують мій бізнес, ми маємо захищатися, у нас немає іншого виходу. Будемо відстоювати свої інтереси у судовому порядку», – наголосив Дулицький.

Контекст

IT-компанія «Старлінк» була заснована близько 15 років тому. Її основні сфери діяльності: IT-інтеграція, хмарні послуги, але компанія надавала також і послуги з проведення інтернет-зв’язку.

Як розповів Дулицький, в 2020 році із керівництвом компанії зв’язались юристи, що представились від імені американської SpaceX і сказали, що хочуть поспілкуватися з приводу ТМ. Тоді українська компанія попросила надати докази того, що юристи справді працюють зі SpaceX, і спілкування на пару місяців припинилося.

Через якийсь час юристи повернулися з довіреністю від американської компанії і сторони призначили зустріч. Тоді, за словами Дулицького, SpaceX представляв київський офіс російської юрфірми «Городисский и партнеры», пізніше юркомпанія-представник помінялась (хоча юрист лишився той самий).

Йшлося про чинне свідоцтво на ТМ Starlink 135574 від 25.02.2011 року. Ілон Маск запустив американський Starlink 2014 року і почав реєстрацію ТМ у США 2017 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні