Категорія
Новини
Дата

SpaceX судиться з українською компанію за назву «Старлінк» – dev.ua

Американська компанія SpaceX Ілона Маска подала позов на українську компанію ТОВ «Старлінк» та Укрпатент. Провадження по справі було відкрите 24 жовтня, пише dev.ua. SpaceX хоче достроково припинити дію торговельної марки «Старлінк» – Starlink.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Виявилося, що український однойменний бренд Starlink існує вже дуже давно. Заявку на її реєстрацію українська ТОВ «Старлінк» подала, згідно з даними реєстра торгівельних знаків, ще у березні 2010 року. А сама реєстрація знаку відбулася у лютому 2011-го, зазначає видання.
  • Засновником ТОВ «Старлінк» є Сергій Дулицький. Він розповів виданню, що юристи Ілона Маска вийшли на нього десь рік тому, ще до початку війни. Вони нібито вимагали віддати на користь американського Starlink торговельну марку. Причина: «Starlink – це всесвітньо відомий бренд. Тому віддайте».
  • Дуліцький пояснив, що його компанія надає IT-послуги та надає їх під брендом StarLink вже дуже давно – понад 14 років. Сама компанія ТОВ «Старлінк» зареєстрована, згідно реєстру, ще у 2009.
  • Засновник української компанії допускає, що може піти на переговори зі SpaceX, але на умовах того, що остання компенсує його фірмі втрати, пов’язані з відмовою від бренду. Він підкреслив, що по цьому імені його бізнес знають клієнти, багато років на цьому домені працювала пошта і так далі.
  • Перше засідання по справі назначение, за інформацією Дуліцького, на 8 грудня.

Контекст

Starlink від SpaceX – це послуга супутникового Інтернету від SpaceX, яка працює на низькій навколоземній орбіті (LEO). Starlink був вперше анонсований у 2015 році, а почав пропонувати послуги клієнтам у 2020 році.

Дочірня компанія американської Starlink з’явилася в Україні у квітні 2022 року. Вона має назву ТОВ «Старлінк Юкрейн». Також після початку війни Starlink почав надавати в Україні послуги супутникового інтернету.

SpaceX в Україні ще у 2020 році подав на реєстрацію бренд SpaceX Starlink. Права на нього він отримав у серпні цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні