Категорія
Новини
Дата

Уряди 36 штатів США подали антимонопольний позов проти Google через магазин застосунків. Це вже четвертий позов проти компанії у США за останній рік

Генеральні прокурори з 36 штатів США і округу Колумбія подали на Google антимонопольний позов. Вони стверджують, що компанія зловживає своєю владою над розробниками застосунків на Android через свій магазин Play Store, стягуючи 30% комісії, пише CNBC.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • У позові до Google йдеться, що компанія використовувала антиконкурентну практику збору 30% комісії з усіх розробників застосунків в Google Play Store при продажу цифрових товарів або послуг.
  • Розробники застосунків, вказується в позові, не мають іншого вибору, окрім магазину застосунків Google, для поширення своїх розробок. Альтернативних варіантів немає, зокрема, тому що Android – єдина операційна система, доступна на багатьох смартфонах. Генпрокурори стверджують, що Google контролює 90% ринку застосунків для Android, водночас жоден інший цифровий магазин не займає більш ніж 5% ринку.
  • Наразі проти Google подано чотири судові позови в США. Один направив Мінюст і кілька штатів, звинувативши компанію у використанні виняткових контрактів для забезпечення статусу за замовчуванням для своїх застосунків на пристроях. Ще один позов подано від групи генпрокурорів проти рекламного бізнесу й технологій Google. Третій позов від групи генпрокурорів штатів звинувачує Google в обмеженні інших пошукових провайдерів у звʼязку з користувачами. 

Контекст

Раніше з юридичними проблемами зіткнулася Apple через її магазин застосунків App Store. Так, у травні компанія Epic Games, яка є розробником гри Fortnite, подала на Apple в суд. Вона не погоджується з умовами розміщення застосунків у App Store та Google Play та спробувала обійти правила – запропонувала своїм користувачам сторонню систему оплати. Після чого Apple та Google видалили застосунок зі своїх магазинів. Також Epic Games, музичний стрім-сервіс Spotify та власник Tinder створили альянс для тиску на Apple та інших операторів магазинів застосунків, аби знизити комісію та зробити ринок більш конкурентним.

Крім того, штати Арізона та Північна Дакота обговорюють зміни до законодавства, які змусять Apple і Google пропонувати більше альтернативних методів розповсюдження програмного забезпечення й варіантів оплати на своїх платформах.

З огляду на невдоволення розробників Apple з 1 січня 2021 року знизила комісію в App Store з 30% до 15% для розробників, чий виторг складає менше $1 млн на рік. На такий самий крок пішла з липня Google.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні