Категорія
Новини
Дата

Власник OLX списав частку у VK на користь російської компанії

Структура південноафриканського холдингу Naspers – Prosus – вийшла зі складу акціонерів російського холдингу VK. Про це пише «Інтерфакс» із посиланням на повідомлення компанії. 

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Йдеться про безоплатне списання акцій на користь інтернет-компанії. VK, у свою чергу, продала отримані казначейські акції менеджменту за 24,8 млрд рублів (понад $402 млн).
  • Ці акції через компанію «Сінгуляріті Лаб», що належить менеджменту VK, використовуватимуться для довгострокової програми мотивації менеджменту, сказано в повідомленні компанії.

Контекст

Prosus заявляла про плани списати свою частку у VK ще у березні. Інвестори Prosus оголосили про списання після того, як гендиректор VK Group Володимир Кирієнко (син Сергія Кирієнка, першого заступника керівника адміністрації президента РФ) потрапив до списку санкцій США. Експерти оцінювали вартість частки Prosus у $769 млн.

До операції частки VK розподілялися таким чином: 57,3% голосуючих акцій і 4,8% звичайних VK контролювало «МФ Технології», 12,3% голосуючих акцій і 25,7% звичайних належали Prosus, 4,5% – Alibaba (9,5% звичайних), 3,3% – у Tencent (7% звичайних), 22,6% належали іншим міноритаріям.

Минулого місяця Naspers продав найдорожчий у РФ сервіс оголошень Avito російському мільярдеру за понад $2,3 млрд.

Naspers – один із головних гравців у світі електронної комерції. В Україні компанія насамперед відома за рахунок сервісу оголошень OLX. До 2018 року Naspers володіла часткою в компанії EVO – до неї входять маркетплейси Prom.ua, Zakupki.Prom.ua, bigl.ua, Kabanchik.ua, shafa.ua, Crafta.ua. Потім EVO придбала Rozetka. 

Також Naspers активно конкурує з іншим українським стартапом, сервісом оголошень Jiji, але в Африці. Там компанія, що побудована вихідцями з холдингу Genesis, раніше вже поглинала активи африканських підрозділів OLX.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні