Категорія
Новини
Дата

Власники OLX списують частку в російському VK на $750 млн. Залишається сервіс оголошень Avito за $6 млрд

Інвестиційна компанія Prosus NV, що входить до складу інтернет-холдингу Naspers, планує списати свою інвестицію у холдингу VK, пише Bloomberg. Раніше частку у бізнесі, що побудований навколо однойменної соцмережі та активів Mail.ru, оцінювали у $750 млн.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Що таке Naspers та яке відношення він має до України

Naspers – один із головних гравців у світі електронної коммерції. В Україні компанія насамперед відома за рахунок сервісу оголошень OLX. Це четвертий за відвідуваністю сайт України, де розміщується понад 13 млн оголошень. За три квартали 2021 року виторг OLX в Україні становив понад 1,1 млрд грн, повідомляє SPARK-Interfax. Річний товарообіг при цьому складає понад $1 млрд.

До 2018 року Naspers володіла часткою в компанії EVO – до неї входять маркетплейси Prom.ua, Zakupki.Prom.ua, bigl.ua, Kabanchik.ua, shafa.ua, Crafta.ua. Потім EVO придбала Rozetka. 

Також Naspers активно воює з іншим українським стартапом, сервісом оголошень Jiji, але в Африці. Там компанія, що побудована вихідцями з холдингу Genesis, раніше вже поглинала активи африканських підрозділів OLX.

Що є в Naspers у Росії 

У російському VK у Naspers було 27%, вартість яких готові прирівняти до нуля. Причина – в потраплянні до санкційних списків виконавчого директора VK, Володимира Кирієнко. Він – син Сергія Кирієнко, першого заступника керівника Адміністрації Президента РФ. 

Але це не єдиний актив Naspers в Росії. Також він майже повністю (на 99%) володіє одним із найбільших сайтів оголошень Avito. Останній раз туди проінвестували $1,6 млрд у 2019 році, пише TechCrunch. Станом на початок 2022 року Avito оцінювали у понад $6,2 млрд, підраховував Forbes Russia. Це близько чверті вартості усього Naspers, капіталізація якого на момент публікації новини становить $24 млрд. 

Такий актив не готові списувати, оскільки Avito не є об’єктом санкцій, говорить керівник Prosus Боб Ван Дейк. Його цитує Bloomberg із посиланням на звернення до інвесторів. Компанія також «підтримає» працівників в Росії. Щодо співробітників в Україні, їм Prosus допомагає з переїздом в межах країни чи за кордон. Компанія очікує значного впливу на свої фінанси через війну в Україні, говорить Ван Дейк. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні