Категорія
Новини
Дата

Naspers продав найдорожчий у РФ сервіс оголошень Avito російському мільярдеру. Його найбільший актив в Україні – OLX

Найбільший у Росії сервіс оголошень Avito не дістався ні VK, ні Володимиру Потаніну: покупцем 100% акцій Avito стане ексгендиректор «Мегафона», підприємець Іван Таврін, пише The Bell.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Кісмет капітал груп» Тавріна вже підписав із власником Avito, південноафриканським інвестхолдингом Naspers, угоду та дістав її схвалення від російського уряду й ФАС.
  • Власник Avito підтвердив інформацію The Bell про продаж сервісу оголошень холдингу Івана Тавріна.
  • Сума угоди становитиме 151 млрд рублів (понад $2,3 млрд), йдеться в релізі нідерландської Prosus (через неї Naspers володіє Avito).

Контекст

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у березні 2022 року акціонери компанії Prosus відмовилися залишати російський ринок та продовжили працювати. Тоді представництво OLX в Україні повідомило, що «не має впливу на будь-яку діяльність бізнесу в інших країнах та прийняття рішень», а «обмежується локальною роботою, націленою насамперед на українців».

25 березня OLX оголосив про відділення російського бізнесу оголошень Avito від OLX Group. Після завершення операційного розділення Prosus вирішив вийти з російського бізнесу. 

Avito було виставлено на продаж з весни: у травні про це оголосила нідерландська інвесткомпанія Prosus. Претендентів на Avito було півтора десятка. Серед них – VK та російський олігарх Потанін. Але холдинг Тавріна запропонував найвищу ціну – понад 100 млрд рублів, кажуть джерела The Bell. 

А ще для Naspers Таврін був зрозумілим інвестором: у 2010-му він входив до ради директорів Mail.Ru Group, великим пакетом акцій якої володів і Naspers.

Avito – не тільки найбільший сервіс оголошень, а й справжня cash-машина: це одна з найприбутковіших компаній рунету, зазначає видання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні