Porsche Carrera /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Volkswagen провів IPO Porsche. Виробник «люксових» авто увійде до пʼятірки найдорожчих автовиробників світу

Porsche Carrera Фото Shutterstock

Німецький автоконцерн Volkswagen AG провів первинне розміщення акцій Porsche AG по верхній межі раніше озвученого цінового діапазону, пише The Wall Street Journal. Porsche увійде до пʼятірки провідних автовиробників світу, обігнавши Mercedes-Benz.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • VW розмістила майже 114 млн привілейованих акцій Porsche за ціною €82,5 і залучила близько €9,4 млрд. 
  • Інвесторами Porsche виступили суверенні фонди Норвегії, Катару та ОАЕ, а також інвесткомпанія T. Rowe Price.
  • Ринкова вартість виробника автомобілів класу «люкс» оцінена в рамках розміщення у €75,2 млрд. Таким чином Porsche увійде до пʼятірки провідних автовиробників світу з капіталізації, обігнавши Mercedes-Benz Group AG. 
  • IPO стало найбільшим у Європі після розміщення акцій Glencore Plc обсягом близько $10 млрд, що відбувся у 2011 році.
  • Торги акціями автовиробника на Франкфуртській біржі розпочнуться у четвер.
  • Загалом VW, який володіє 75% акцій Porsche, планує залучити до €19,5 млрд від їх продажу. Компанія заявила, що планує розподілити майже половину доходів серед акціонерів VW у вигляді спеціальних дивідендів. 
  • Решта суми, як очікується, допоможе профінансувати проєкти з переходу від традиційних моделей до електромобілів, розробку нових технологій, таких як безпілотні автомобілі, і створення нового бізнесу з виробництва акумуляторів для своїх електромобілів.
  • Акції Porsche у четвер стабільно дорожчали після розміщення – стабільний старт відбувся навіть попри слабкі фондові ринки, оскільки вони готувалися до очікуваних даних про інфляцію в Німеччині, зазначає Reuters.

Контекст

Минулого року його дохід Porsche склав €33,1 млрд, а рентабельність продажів – 16%. Це на 9,7% більше, ніж під час фінансової кризи в 2009 році.

Глобальні продажі Porsche у 2021 році склали 301 915 автомобілів, що на 11% більше, ніж у 2020 році. Найбільше зростання зафіксовано на Американському континенті – 84 657 (+22%). Китай – найбільший ринок збуту для Porsche – 95 671 (+8%). Клієнтам у Європі продано 86 160 автомобілів – на 7% більше, ніж у 2020 році.

Банкіри та інвестори вважають, що бізнес Porsche відносно ізольований від зростаючої перспективи глобальної рецесії, оскільки покупці його дорогих автомобілів є достатньо багатими, щоб погасити зростання інфляції та процентних ставок, не скорочуючи витрати. Ціна Porsche Carrera, наприклад, починається від понад $100 000.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні