Енергетика, агро, логістика і промисловість. Центр економічної стратегії оцінив наслідки підриву Каховської ГЕС /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Енергетика, агро, логістика і промисловість. Центр економічної стратегії оцінив наслідки підриву Каховської ГЕС

Shutterstock

Підрив дамби Каховської ГЕС матиме серйозні наслідки для України одразу у кількох секторах – енергетиці, логістиці, промисловості та агро, повідомляє Центр економічної стратегії (ЦЕС). Частина оцінок прив’язані до рівня води у водосховищі, який може сягнути критичної позначки найближчим часом.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Підрив Каховської ГЕС – це втрата 335 МВт потужностей відновлюваної енергетики. Це 5% від українських потужностей гідроенергетики (7530 МВт), отже, втрати відчутні, але помірні. 
  • Падіння рівня води в Каховському водосховищі може становити загрозу для Запорізької АЕС. Вода з водосховища потрібна, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки. Також є ризики підтоплення енергетичних об’єктів на Херсонщині, зокрема, Херсонської ТЕЦ.
  • Зниження рівня води може призвести до потенційних проблем із зрошенням земель у Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській областях. Без зрошення залишиться більше 400 000 га земель. Зниження рівня води у водосховищі на 1,5 м призведе до втрати 14% експортного потенціалу української пшениці через проблеми зі зрошенням.
  • Також у ЦЕС попереджають про кліматичні наслідки: пилові бурі, підйом температури в регіоні. Виникає ризик посухи на полях центру і півдня України.
  • У Чорне море через Дніпро може потрапити велика кількість прісної води, забрудненої пестицидами та іншими агрохімікатами, що може вплинути на українські води й на риболовлю в територіальних водах інших країн.
  • Через підрив перспективи судноплавства по Дніпру до Чорного моря можуть погіршитися. Від Каховської ГЕС нижче за течією розташовано п’ять мостів, наразі невідомо, чи будуть їх пошкодження значними.
  • Також під водою опинився перевантажувальний термінал компанії «Нібулон» (філія «Козацька»), що розташований на території селища Козацьке Херсонської області. Об’єм зберігання зерна там становив 76 000 т.
  • У ЦЕС повідомляють, що підрив ГЕС призведе до скорочення виробництва феросплавів. Запорізький феросплавний завод вище рівня дамби ДніпроГЕС. А Нікопольський може здійснювати забір води зі старого русла, але доведеться значно скоротити обсяги.

Контекст

Російські війська підірвали Каховську ГЕС, почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів. Через надзвичайну ситуацію президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання РНБО. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, повідомила пресслужба «Укргідроенерго».

Російська влада відкидає звинувачення в підриві ГЕС. Кремль вважає руйнування Каховської ГЕС «навмисною диверсією Києва». Вона повʼязана з відсутністю успіхів у ході контрнаступу, який «захлинається», вважає речник російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков.

Україна скликатиме термінове засідання Ради Безпеки ООН та виноситиме питання російського теракту на засідання Ради керуючих МАГАТЕ, а також задіє Механізм цивільного захисту Європейського Союзу, йдеться в заяві МЗС за підсумками засідання РНБО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні