Енергетика, агро, логістика і промисловість. Центр економічної стратегії оцінив наслідки підриву Каховської ГЕС /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

Енергетика, агро, логістика і промисловість. Центр економічної стратегії оцінив наслідки підриву Каховської ГЕС

2 хв читання

Shutterstock

Підрив дамби Каховської ГЕС матиме серйозні наслідки для України одразу у кількох секторах – енергетиці, логістиці, промисловості та агро, повідомляє Центр економічної стратегії (ЦЕС). Частина оцінок прив’язані до рівня води у водосховищі, який може сягнути критичної позначки найближчим часом.

Ключові факти

  • Підрив Каховської ГЕС – це втрата 335 МВт потужностей відновлюваної енергетики. Це 5% від українських потужностей гідроенергетики (7530 МВт), отже, втрати відчутні, але помірні. 
  • Падіння рівня води в Каховському водосховищі може становити загрозу для Запорізької АЕС. Вода з водосховища потрібна, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки. Також є ризики підтоплення енергетичних об’єктів на Херсонщині, зокрема, Херсонської ТЕЦ.
  • Зниження рівня води може призвести до потенційних проблем із зрошенням земель у Запорізькій, Дніпропетровській, Херсонській областях. Без зрошення залишиться більше 400 000 га земель. Зниження рівня води у водосховищі на 1,5 м призведе до втрати 14% експортного потенціалу української пшениці через проблеми зі зрошенням.
  • Також у ЦЕС попереджають про кліматичні наслідки: пилові бурі, підйом температури в регіоні. Виникає ризик посухи на полях центру і півдня України.
  • У Чорне море через Дніпро може потрапити велика кількість прісної води, забрудненої пестицидами та іншими агрохімікатами, що може вплинути на українські води й на риболовлю в територіальних водах інших країн.
  • Через підрив перспективи судноплавства по Дніпру до Чорного моря можуть погіршитися. Від Каховської ГЕС нижче за течією розташовано п’ять мостів, наразі невідомо, чи будуть їх пошкодження значними.
  • Також під водою опинився перевантажувальний термінал компанії «Нібулон» (філія «Козацька»), що розташований на території селища Козацьке Херсонської області. Об’єм зберігання зерна там становив 76 000 т.
  • У ЦЕС повідомляють, що підрив ГЕС призведе до скорочення виробництва феросплавів. Запорізький феросплавний завод вище рівня дамби ДніпроГЕС. А Нікопольський може здійснювати забір води зі старого русла, але доведеться значно скоротити обсяги.

Контекст

Російські війська підірвали Каховську ГЕС, почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів. Через надзвичайну ситуацію президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання РНБО. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, повідомила пресслужба «Укргідроенерго».

Російська влада відкидає звинувачення в підриві ГЕС. Кремль вважає руйнування Каховської ГЕС «навмисною диверсією Києва». Вона повʼязана з відсутністю успіхів у ході контрнаступу, який «захлинається», вважає речник російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков.

Україна скликатиме термінове засідання Ради Безпеки ООН та виноситиме питання російського теракту на засідання Ради керуючих МАГАТЕ, а також задіє Механізм цивільного захисту Європейського Союзу, йдеться в заяві МЗС за підсумками засідання РНБО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні