Категорія
Війна
Дата

«Міни, якими росіяни мінували узбережжя, повимивало, і вони плавають у воді». Як підрив Каховської ГЕС вплине на контрнаступ ЗСУ, пояснює військовий експерт Андрій Крамаров

6 червня російські військові підірвали Каховську ГЕС, десятки населених пунктів затоплені, йде евакуація місцевого населення з небезпечних районів /Getty Images

6 червня російські військові підірвали Каховську ГЕС, десятки населених пунктів затоплені, йде евакуація місцевого населення з небезпечних районів Фото Getty Images

6 червня російські військові підірвали Каховську ГЕС, десятки населених пунктів затоплені, йде евакуація місцевого населення з небезпечних районів. Forbes Ukraine запитав у військового експерта й офіцера запасу ЗСУ Андрія Крамарова, яку стратегічну ціль могли переслідувати російські війська, підриваючи греблю, та як це може вплинути на контрнаступ ЗСУ

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Руйнування греблі Каховської ГЕС російськими військовими – це терористичний акт, який спричинить велику техногенну катастрофу. Це повернення певного ландшафту Лівобережжя станом на 1949 рік. 

Вплив на контрнаступ

З військового погляду руйнування греблі Каховської ГЕС ніяк не впливає на позиції українських військових на правобережжі Херсонщини. 

Щодо позицій ворога – деякі з тих, які росіяни спеціально укріплювали на лівобережжі Херсонської області, повністю затоплені. 

Є інформація, що міни, якими вони мінували узбережжя, повимивало, і вони плавають у воді. 

Єдиний позитив – російські військові будуть змушені відвести свою техніку та артилерію від своїх більш-менш непогано облаштованих оборонних укріплень.

Здається, російська сторона не очікувала, що буде такий потужний вибух. Найімовірніше, їх ціллю було лише частково затопити певні острівки на Дніпрі, що знаходяться між правим і лівим берегом. Щоб їх не могли використовувати ЗСУ як певний плацдарм для десантування та перекидання, зокрема, диверсійно-розвідувальних чи невеликих мобільних груп. 

Не думаю, що цей плацдарм ЗСУ намагалися використовувати як основний. Можливо, як додатковий, якби ворог посипався північніше запорізького напрямку. Щоб швидко заходити в тил і не давати росіянам спокійно відходити в Крим. 

Українська сторона, зважаючи, що Антонівський міст зруйнований, повністю втратила ще одну переправу через Дніпро. 

План контрнаступу ЗСУ складається з певних стратегічних та оперативних можливостей. Підривом греблі Каховської ГЕС росіяни забрали у нас певну оперативну, не стратегічну, додаткову можливість. 

ДСНС України

«Міни, якими росіяни мінували узбережжя, повимивало, і вони плавають у воді» Фото ДСНС України

Економічний вплив

Крім військово-оперативних обставин, цей терористичний акт матиме негативні економічні наслідки. На затопленій території розміщена велика кількість інфраструктурних обʼєктів: водопостачання, електропостачання, всі вони були підвʼязані під шлюзи Каховської ГЕС. 

Гірші наслідки будуть для лівобережжя Херсонщини. Це міста і території, де сконцентровані російські війська: Олешки, Гола Пристань, Стара та Нова Збурʼївка. Ці населені пункти будуть значно підтоплені. 

Додатково впаде рівень води вище за течією річки Дніпро – до Дніпровської ГЕС. Це може вплинути на забезпечення водою Кривого Рогу, Запоріжжя і міста Дніпро. 

Внаслідок зниження рівня води будуть перебої із забезпеченням водою Кримського каналу. Як ми пам’ятаємо, після повномасштабного вторгнення росіяни знищили перепони, які Україна поставила у Кримському каналі, щоб відновити постачання води до Криму. Вже почала зʼявлятися інформація з Криму про те, що в них екстрено введені графіки відключення води. 

Також руйнування греблі Каховської ГЕС загрожує можливості використання найбільшої в Європі атомної електростанції – Запорізької АЕС. Коли впаде рівень води, її буде недостатньо для охолодження реакторів. Неможливо буде брати забір, і автоматика відключить АЕС. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні