Категорія
Війна
Дата

«Каховське водосховище спустошиться до нульової відмітки за чотири доби». Бліцінтервʼю з керівником «Укргідроенерго» Ігорем Сиротою про наслідки знищення Каховської ГЕС

Відбудова Каховської ГЕС займе щонайменше п’ять років і коштуватиме $1 млрд /розміщені у публічних соцмережах

Відбудова Каховської ГЕС займе щонайменше п’ять років і коштуватиме $1 млрд Фото розміщені у публічних соцмережах

Про масштаби затоплень, відсутність води у трьох областях і вартість відбудови Каховської ГЕС. Бліцінтервʼю з керівником держкомпанії «Укргідроенерго» Ігорем Сиротою

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Вночі 6 червня 2023 року російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію, про що першим повідомило Оперативне командування «Південь». Станція потужністю понад 300 МВт була побудована в середині 50-х років. Каховська ГЕС піднімає рівень води у Дніпрі до 16 м і створює Каховське водосховище, з якого починається Каховський канал, Північно-Кримський канал і канал Дніпро-Кривий Ріг.

Російські війська захопили станцію 24 лютого 2022-го та пізніше замінували. Які наслідки знищення греблі й скільки коштуватиме її відновлення?

З якою швидкістю спустошується водосховище, скільки це триватиме? 

Водосховище буде спрацьовано до «мертвої точки» приблизно за чотири доби. Якщо водозливна гребля якимось дивом вціліла в нижній підводній частині, то є ймовірність, що водосховище буде ще метри три з водою. Якщо вона зруйнована повністю, то ми матимемо нульову відмітку буквально через чотири доби. 

Пік спрацювання водосховища, коли води буде найбільше, очікується сьогодні після обіду о 16–17 годині.

Які це матиме наслідки? Що буде із Запорізькою АЕС, яка залежить від води з водосховища, та із населеними пунктами нижче за течією?

По Запорізькій АЕС ситуація контрольована, катастрофічних наслідків не очікується. Для енергосистеми наслідків немає – Каховська ГЕС не працює з жовтня 2022-го. Головна проблема – без води залишиться велика частина трьох областей: Херсонської, Миколаївської та Запорізької. 

Сьогодні під час засідання РНБО президент Володимир Зеленський видав доручення, хто що має робити, щоб якомога швидше розвʼязати цю проблему. Будуть створені додаткові свердловини, додаткові обхідні маршрути перекачки води з Дніпровського водосховища, щоб максимально забезпечити людей водою. 

Офіс Президента України

Сьогодні під час засідання РНБО президент Володимир Зеленський видав доручення, хто що має робити, щоб якомога швидше розвʼязати цю проблему. Фото Офіс Президента України

Який масштаб затоплення населених пунктів очікується нижче греблі за течією? 

Підтоплення вже йде. Ще о третій–четвертій ночі ми попередили населення, що буде підтоплення і протягом пʼяти годин буде підійматися рівень води. На вечір ми очікуємо в Херсоні підняття рівня води на 3 м. 

За приблизними оцінками, 35–37 сіл буде затоплено. 

Коли вода відійде? 

За нашими розрахунками, за 7–10 днів усе це буде спрацьовано, і вся вода відійде далі у море. 

Чи може «Укргідроенерго» щось зробити, щоб зменшити негативні наслідки?

Зараз ми економимо воду у верхніх водосховищах. Після деокупації Каховки, що станеться найближчим часом, ми побудуємо тимчасову греблю і швидко наповнимо Каховське водосховище водою з верхніх водосховищ. На цю роботу нам потрібен буде місяць. Ми вже розробляємо проєктні рішення.   

Після цього будемо будувати нову станцію на місці зруйнованої Каховської ГЕС.

Скільки коштуватиме відбудова Каховської ГЕС і скільки це займе часу?

Сьогодні вже проговорили це питання з проєктним інститутом. До нас вже звернулися будівельники з Італії і Туреччини. 

За нашими розрахунками, щоб побудувати нову станцію, потрібно від $800 млн до $1 млрд. Окрім станції, треба буде будувати мостовий і залізничний перехід. Все це зруйновано.

Якщо працювати 24/7, на це піде п’ять років. І ми будемо це робити. 

Shutterstock

Каховська ГЕС до 6 червня 2023 Фото Shutterstock

Чому ми будемо відбудовувати Каховську ГЕС? Яку роль вона грала для України?

Роль Каховської ГЕС ми всі побачимо найближчими днями. Окрім стабілізуючої ролі для енергосистеми, водосховище Каховської ГЕС надавало воду величезній кількості людей і підприємств. Зараз цього не буде.  

Що могло спричинити такі руйнування? Ви розумієте, який росіяни задіяли обʼєм вибухівки, де вона була закладена? 

Оскільки станція і машинний зал розламалися навпіл, то ми розуміємо, що підрив був у нижніх відмітках машинного залу. Те, що вони закладають вибухівку, ми знали ще минулого року. 

Ми не очікували такого варварства. Якщо вони хотіли затопити, то могли підірвати далі водозливну греблю і затопити точно так само. Але що вони ще зробили? Вони підірвали і станцію, і водозливну греблю. 

Ми не бачимо цьому жодного логічного пояснення. Вони просто варвари, вони все знищують, оскільки розуміють, що йде контрнаступ. Це тероризм і більше нічого. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні