Категорія
Новини
Дата

Російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС. Всі новини (оновлюється)

Російські військові підірвали Каховську ГЕС, почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів. Через надзвичайну ситуацію президент Володимир Зеленський провів екстрене засідання РНБО. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано, повідомила пресслужба «Укргідроенерго».

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Хроніка

  • 20:01 Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача щодо ситуації із Каховською ГЕС. «Головний висновок – підрив був навмисним, але ворог діяв хаотично, допустивши затоплення власної техніки. Водночас підрив дамби не вплинув на спроможність України деокуповувати власні території», – повідомив президент після доповіді розвідки.
  • 19:42 Дамба Каховської ГЕС була пошкоджена за кілька днів до повного руйнування, пише CNN із посиланням на супутникові знімки Maxar. На фото видно, що автомобільний міст, що пролягав через греблю, був цілий 28 травня, але на знімках від 5 червня видно, що частина мосту відсутня. Аналіз супутникових знімків дозволяє припустити, що втрата ділянки моста сталася в період із 1 по 2 червня.
MAXAR TECHNOLOGIES

MAXAR TECHNOLOGIES

  • 19:29 Україна має намір звертатися до Міжнародного кримінального суду після підриву Каховської ГЕС, сказав на пресконференції президент України Володимир Зеленський, пише «Інтерфакс-Україна». «Ми розмовляли з ЄС, з НАТО, з ОБСЄ, і також скликаємо Раду безпеки в ООН. І також будемо звертатися до представників Міжнародного кримінального суду», – заявив він.
  • 18:11 Президентка Європарламенту Роберта Мецола назвала підрив дамби Каховської ГЕС воєнним злочином, який не можна залишити без відповіді. «Саме діти, жінки та чоловіки України постраждають від наслідків страшного руйнування дамби Каховської ГЕС. Це акт проти людства… Сьогодні, як ніколи, Україна потребує нашої допомоги», – написала вона.
  • 17:17 Росія підірвала дамбу Каховської ГЕС, щоб призупинити процес деокупації Силами оборони України і змістити вектор уваги суспільства від подій у Бєлгородській області (РФ), повідомила заступниця міністра оборони Ганна Маляр. «Натомість російські окупанти отримали протилежний ефект. Наразі у критичному становищі перебувають мирні жителі тимчасово окупованих населених пунктів Херсонщини та Криму, оскільки знищення дамби позбавило їх прісної води», – написала вона.
  • 16:46. На відбудову Каховської ГЕС знадобиться щонайменше пʼять років і близько $1 млрд, заявив в інтервʼю Forbes керівник держкомпанії «Укргідроенерго» Ігор Сирота. За його словами, роль Каховської ГЕС усі побачать найближчими днями. «Окрім стабілізуючої ролі для енергосистеми, водосховище Каховської ГЕС надавало воду величезній кількості людей і підприємств. Зараз цього не буде», – зазначив очільник «Укргідроенерго».
  • 16:45 Підрив дамки Каховської ГЕС матиме серйозні наслідки для України одразу у кількох секторах – енергетиці, логистиці, промисловості та агро–, повідомляє Центр економічної стратегії (ЦЕС). Частина оцінок прив’язані до рівня води у водосховищі, який може сягнути критичного рівня найближчим часом.
  • 16:18. Внаслідок теракту на території Каховській ГЕС затоплені два райони Херсона – Корабел та Річпорт. Також затоплені Антонівський та Садівський старостинські округи, повідомив начальник Херсонської МВА Роман Мрачко. За його словами, виділено понад 30 автобусів, які евакуювали громадян міста в центр – близько 600 громадян.
  • 15:40. Кабмін сьогодні виділив 120 млн грн Держагенству водних ресурсів для сталого забезпечення жителів Миколаєва питною водою. Як зазначив премʼєр Шмигаль, вода буде подаватися руслом річки Інгулець у спеціальному режимі роботи. Очікується, що проєкт дозволить досягнути необхідних показників якості питної води та повернути її подачу в місто.
  • 15:35. Міноборони попереджає місцеве населення у зоні підтоплення про підвищену небезпеку від вибухонебезпечних предметів. Ворожі мінні загородження опинились під водою та можуть бути знесені потоками.
  • 15:30. Підірвати Каховську ГЕС ззовні, у тому числі обстрілами, «фізично нереально», заявив президент Володимир Зеленський. «На жаль, уже понад рік Росія контролює і дамбу, і всю Каховську ГЕС. Підірвати її якось ззовні – обстрілами – фізично нереально. Вона була замінована. Замінована саме російськими окупантами й підірвана ними. Росія підірвала бомбу масового екологічного ураження. Це найбільша рукотворна екологічна катастрофа в Європі за десятки років», – йдеться у повідомленні президента в телеграм.
  • 14:35. Проєкт «Схеми» (Радіо Свобода) опублікував перший супутниковий знімок зруйнованої Каховської ГЕС.
  • 14:30. Єврокомісія рішуче засуджує підрив Каховської ГЕС російськими окупаційними військами, заявив представник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано. Підрив ГЕС – це ознака нової ескалації ситуації в Україні, наголосив він. «Це доведення жахливого та варварського характеру російської агресії проти України до безпрецедентного рівня», – додав Стано.
  • 14:10 Україна скликатиме термінове засідання Ради Безпеки ООН та виноситиме питання російського теракту на засідання Ради керуючих МАГАТЕ, а також задіє Механізм цивільного захисту Європейського Союзу, йдеться в заяві МЗС за підсумками засідання РНБО. Також МЗС звертається до країн G7 та ЄС невідкладно розглянути накладення на РФ нових санкцій, зокрема на російську ракетну індустрію й атомну галузь.
  • 13:35. Російська влада відкидає звинувачення в підриві ГЕС. Кремль вважає руйнування Каховської ГЕС «навмисною диверсією Києва». Вона повʼязана з відсутністю успіхів у ході контрнаступу, який «захлинається», вважає речник російського диктатора Путіна Дмитро Пєсков.
  • 13:00. Підрив греблі Каховської ГЕС не вплине на роботу Запорізької АЕС, завив голова «Енергоатому» Петро Котін в ефірі єдиного телемарафону. За його словами, реактори охолоджуються зі ставка, який не звʼязаний з Каховським водосховищем і не залежить від нього.
  • 12:46. Через підрив дамби є ризики підтоплення енергооб’єктів на Херсонщині, зокрема Херсонської ТЕЦ, повідомляє Міненерго. Через підтоплення у місті вже знеструмлено майже 12 000 споживачів (р-н «Острів»), можливі проблеми з водопостачанням. Наразі прямої загрози для окупованої ЗАЕС немає, незважаючи на поступове зниження рівня води, додали у міністерстві. Експерти «Енергоатому» моніторять ситуацію. 
  • 12:33. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг назвав підрив дамби Каховської ГЕС «обурливим актом, який іще раз демонструє жорстокість війни Росії в Україні». «Руйнування Каховської ГЕС сьогодні піддає ризику тисячі мирних жителів і завдає серйозної шкоди довкіллю», – написав він.
  • 12:13. Підрив Каховської ГЕС та спричинені цим руйнування не вплинули на стабільну роботу енергосистеми, інформує «Укренерго». Наразі виробництва електроенергії достатньо для покриття потреб споживачів, але українців закликають зменшити навантаження на енергосистему, особливо у пікові вечірні години з 19:00 до 22:00.
  • 12:10. За підсумками засідання РНБО Зеленський доручив провести евакуацію з районів ризику та забезпечити питною водою всі міста й села, які забезпечувалися водою з Каховського водосховища. Президент повідомив, що також було погоджено комплекс міжнародних і безпекових заходів, щоб притягти Росію до відповідальності за цей теракт.
  • 12:00. Управління стратегічних комунікацій ЗСУ повідомило, що дії РФ не зупинять Сили оборони України, які готові звільнити окуповані території України.
  • 11:50. Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом підриву дамби Каховської ГЕС. Розслідування розпочато за двома статтями Кримінального кодексу: ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) та ст. 441 (екоцид).
  • 11:45. За даними МВС, на 10:00 в Херсонській області через загрозу підтоплення евакуйовано 742 людини. У зоні потенційного затоплення перебувають майже 80 населених пунктів, більшість із яких окуповані ворогом.
  • 11:15. Президент Євроради Шарль Мішель шокований руйнуванням Каховської ГЕС. «Руйнування цивільної інфраструктури однозначно кваліфікується як воєнний злочин – і ми притягнемо Росію та її маріонеток до відповідальності», – написав він у Twitter.
  • 11:01. Офіс генпрокурора повідомив про відкриття кримінального провадження за статтею «екоцид» і порушення законів і звичаїв війни у звʼязку з підривом окупантами Каховської ГЕС.
  • 10:53. Головне управління розвідки назвало підрив дамби очевидним терактом. В ГУР заявили, що раніше попереджали про замінування станції.
  • 10:45. За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, під загрозою затоплення опинилися до 80 населених пунктів. Руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для півдня країни, додав він.
  • 10:30. Вода підійшла до центру Нової Каховки.
розміщені у публічних соцмережах

розміщені у публічних соцмережах

Російські військові підірвали греблю Каховської ГЕС. Всі новини (оновлюється) /Фото 1
Попередній слайд
Наступний слайд
  • 10:20. Внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає, повідомила пресслужба «Укргідроенерго».
  • 10:14. «Київводоканал» повідомив, що ситуація з підривом дамби Каховської ГЕС і спуском води з Каховського водосховища жодним чином не позначиться на водопостачанні Києва.
  • 10:10. «Енергоатом» заявив, що моніторить ситуацію та слідкує за діями рашистів на ЗАЕС разом із іншими міжнародними організаціями, що присутні на станції, зокрема МАГАТЕ. Експерти МАГАТЕ стежать за ситуацією на Запорізькій АЕС. Вони констатують, що наразі безпосереднього ризику для ядерної безпеки атомного обʼєкта немає.
  • 10:01. Через підрив рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС, повідомила пресслужба НАЕК «Енергоатом». Вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Зараз станційний ставок-охолоджувач наповнений: станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатьно для потреб станції, пояснили в НАЕК.
  • 09:45. Реакція президента Володимира Зеленського: «Російські терористи руйнуванням дамби Каховської ГЕС лише підтверджують для всього світу, що їх треба вигнати з кожного куточка української землі. Жодного метра не можна їм залишати, бо кожен метр вони використовують для терору. Лише перемога України поверне безпеку. І ця перемога буде. Ані водою, ані ракетами, ані чим завгодно ще терористам не вдасться зупинити Україну. Усі служби працюють. Скликав РНБО. Будь ласка, поширюйте лише офіційну та перевірену інформацію».
  • 09:10. У Херсонській області майже 16 000 людей опинились у критичній зоні затоплення правого берега Дніпра, повідомив Прокудін. Станом на 07:30 у Херсонській області частково або повністю підтоплені Тягинка, Львове, Одрадокамʼянка, Іванівка, Микільське, Токарівка, Понятівка, Білозерка, мікрорайон Острів Херсонського району. Евакуація автобусами буде до Херсона, Миколаєва, звідти до Хмельницького, Одеси, Кропивницького, Києва та інших міст. О 12:00 на залізничному вокзалі Херсона буде евакуаційний потяг до Миколаєва. Усі старости й голови громад поінформовані та збирають населення у точках збору. У кожній громаді створили окремий штаб, який відповідає за свою територію, повідомив Прокудін.
  • 08:43. Мікрорайон Корабел в Херсоні знеструмили з метою безпеки. За кілька годин також відключать газопостачання, повідомив голова МВА Мрочко. Суспільне публікує відео наслідків підтоплення мікрорайону Корабел.
  • 08:33. Секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що президент Володимир Зеленський у зв’язку з підривом дамби Каховського водосховища прийняв рішення про проведення екстреного засідання РНБО України. Голова Офісу президента Андрій Єрмак назвав підрив Каховської ГЕС «черговим воєнним злочином російських терористів».
  • 08:30. Рівень води піднімається, і всім, хто знаходиться у зоні небезпеки, необхідно вимкнути всі електроприлади; взяти документи та речі першої необхідності; подбати про близьких людей і домашніх улюбленців; виконувати інструкції рятувальників і поліцейських.
розміщені у публічних соцмережах

розміщені у публічних соцмережах

  • 08:19. Підрозділи Національної поліції та ДСНС Херсонської області підняті за тривогою для оповіщення й евакуації цивільного населення з потенційних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме сіл Миколаївка, Ольгівка, Льово, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Придніпровське, Садове, та частково міста Херсон – острова Корабел. За словами голови Херсонської ОВА Олександра Прокудіна, почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів. Він заявив, що критичного рівня вода досягне через 5 годин.
  • 08:17. Російські війська підірвали греблю Каховської ГЕС. Наразі уточнюється масштаб руйнування, швидкість і обсяги води, ймовірні райони підтоплення. Всі служби працюють, повідомило Оперативне командування «Південь»

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні