Категорія
Новини
Дата

Втрати ритейлу через війну досягли $1,4 млрд. Загальна сума збитків економіки перевищила $105 млрд – проєкт «Росія заплатить»

Український ритейл втратив через війну $1,4 млрд. За останній тиждень прямі втрати економіки України через руйнування та пошкодження цивільної та військової інфраструктури зросли на понад $8 млрд, свідчить аналіз проєкту «Росія заплатить». Загальна сума збитків на 25 травня вже перевищує $105,5 млрд, або понад 3,1 трлн грн.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Збільшення загальної суми збитків на поточному тижні повʼязане зі зростанням руйнувань, завданих житловому фонду, підприємствам, а також через врахування втрат, завданих українському ритейлу. 
  • У поточних обрахунках вперше додано збитки українського ритейлу. Внаслідок війни постраждало щонайменше 2910 торгових точок, а сумарні збитки складають $1,4 млрд. Ці обрахунки зроблені KSE Institute на основі дослідження, проведеного Українською радою торговельних центрів та Асоціацією ритейлерів України. 
  • Сума збитків через руйнування житлового фонду зросла ще на $5,5 млрд. Крім подальшого руйнування, цифра пов’язана з додаванням нових міст до переліку населених пунктів, за якими здійснюється розрахунок. На 25 травня загальна сума збитків житлового фонду становить $39,3 млрд.
  • Найбільше від руйнування житлового фонду постраждали такі міста, як Маріуполь, Харків, Чернігів, Сєвєродонецьк та Лисичанськ. Загалом через війну пошкоджено, зруйновано чи втрачено понад 44 млн кв. м житла українців. 
  • Загальна сума прямих задокументованих збитків українських підприємств вже сягає $11,3 млрд. За останній тиждень цей показник збільшився на $591 млн. З початку війни росії проти України пошкоджено чи зруйновано щонайменше 227 підприємств, заводів та фабрик. 
  • Загальні втрати економіки України через війну, за спільними оцінками Мінекономіки та KSE, враховуючи як прямі втрати, розраховані в цьому проєкті, так і непрямі втрати, коливаються від $564 млрд до $600 млрд. 
Втрати ритейлу через війну досягли $1,4 млрд. Загальна сума збитків економіки перевищила $105 млрд – проєкт «Росія заплатить» /Фото 1

Контекст

У перший місяць війни загальна кількість працюючих торговельних точок в Україні становила 9701 за загальної чисельності 13 674 (станом на 21 березня), заявляла Асоціація ритейлерів України. Було закрито 3973 торгових обʼєктів, що пов’язано з їх повною чи частковою фізичною втратою, відсутністю можливості постачати товар, загрозою небезпеки для персоналу та покупців.

На 20 травня загальна картина виглядає наступним чином: із 15 263 торгових об’єктів всієї галузі вже працює 12 523. Таким чином, відсоток діючих об’єктів становить 82%, а закритих – 18%, свідчить дослідження, яке провела RAU методом онлайн-опитування приблизно сотні власників та CEO підприємств по всій Україні. 

Порівняно з показниками березня вдалося повернути до роботи додатково 11% торгових точок (6% у квітні та 5% у травні). Зокрема, відсоток закритих об’єктів помісячно виглядає так: березень – 29%, квітень – 23%, травень – 18%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні