Категорія
Новини
Дата

Взаємодія PEP із банками. Нацбанк запустив спеціальний чат-бот у месенджерах

Національний банк України запустив чат-бот у месенджерах Viber, Telegram та Web chat, який допоможе відповісти на питання фізосіб, які є національними публічними діячами та членами їхніх сімей – PEP. Про це йдеться в повідомленні пресслужби НБУ.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Проєкт створили через численні запитання, які виникли у зв’язку зі змінами у законодавстві щодо PEP, йдеться у повідомленні.
  • Мета проєкту – швидке опрацювання питань стосовно взаємодії PEP із банками та небанківськими установами, зазначили в НБУ. Наприклад, щодо відмови в наданні послуг, витребування цими установами додаткової інформації або документів тощо. 

Як скористатись чат-ботом 

  • Потрібно на сайті НБУ зайти в розділ «Захист прав споживачів» та обрати один із каналів дистанційного зв’язку через месенджери: Viber, Telegram або Web chat.
  • В чаті обрати категорію: «РЕР».
  • Далі – обрати проблематику питання з меню питань, що вам запропонується нижче.
  • Після цього у чаті з’являться посилання на роз’яснення щодо обраного вами питання.
Взаємодія PEP із банками. Нацбанк запустив спеціальний чат-бот у месенджерах /Фото 1
Взаємодія PEP із банками. Нацбанк запустив спеціальний чат-бот у месенджерах /Фото 2
Взаємодія PEP із банками. Нацбанк запустив спеціальний чат-бот у месенджерах /Фото 3
Взаємодія PEP із банками. Нацбанк запустив спеціальний чат-бот у месенджерах /Фото 4
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

17 жовтня Верховна Рада ухвалила законопроєкт №9269-д, який повертає довічний статус політично значущих осіб (Politically Exposed Persons, РЕР) топпосадовцям, їхнім родичам та бізнес-партнерам. Це було останньою умовою для початку перемовин про вступ України до ЄС.

Сама норма зʼявилася в українському законодавстві ще в 2019-му, але минулоріч нардепи скоротили дію статусу PEP до трьох років. Відновлення більш жорсткої редакції закону викликало значну дискусію. «Як пояснити людині, яка йде на державну службу або в наглядову раду державної компанії, що їй та її близьким родичам до кінця життя підпадати під регулювання PEP?» – написала у Facebook член наглядової ради «Укргідроенерго» та ексзаступниця міністра економрозвитку Наталія Микольська.

Подібних коментарів від колишніх чи чинних посадовців і нардепів досить багато. Чи нова це норма? Що означає статус PEP? Чи дійсно він діятиме довічно незалежно від терміну на посаді? Чому ЄС вимагає цього від України? Та як саме банки перевіряють клієнтів із таким статусом?

Про всі аспекти законодавства про PEP, читайте у великому матеріалі Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні