Категорія
Інновації
Дата

«Агонь» у потязі. Як Антон Авринський будує фармацевтичний UBER

Засновник одного з українських інтернет-сервісів, що нині найбільш стрімко розвивається, назавжди запам’ятав 10 вересня 2017 року. Цього дня колишній CEO успішної IT-компанії Антон Авринський працював кур’єром. Перше замовлення – доставка ліків до київського пологового будинку.

Антон Авринський, засновник Liki24. /Олександр Чекменьов

Антон Авринський, засновник Liki24. Фото Олександр Чекменьов

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Сьогодні сервіс Liki24 розвозить тисячі упаковок із медикаментами щодня. Він дає змогу знайти і замовити препарати в інтернеті та ще й заощадити на різниці в цінах між аптеками. Можна скористатися доставкою (59–99 грн) або забрати товар самому.

Вивести фармацевтику онлайн намагалися і раніше. Пошуковики й агрегатори цін MedBrowse і Tabletki.ua працюють вже 10 років. Але ринок з оборотом в $4 млрд запечатаний законодавчо: продавати ліки в інтернеті заборонено. Авринський, 35, знайшов спосіб обійти це обмеження, а карантин дав йому потужні козирі: тільки за березень продажі Liki24 підскочили на 87%.

У 2019 році обіг Liki24, за даними самої компанії, яка існує менше ніж три роки, склав $12 млн. Цього року темпи зростання вимірюються тризначними числами.

Авринський в IT з другого курсу Київської політехніки. Його перший роботодавець – компанія ITEnterprise, яка впроваджує однойменну ERP-систему, що конкурує з рішеннями SAP і Oracle. За її допомогою підприємства ведуть облік ресурсів і планують роботу. В ITEnterprise Авринський пропрацював 15 років. Починав у 2002 році розробником із зарплатою в 500 грн у на місяць, а вже на п’ятому курсі керував проєктами з такими гігантами, як «Інтерпайп» і «Фармак». У 2015-му очолив «дочку» IT-Enterprise, компанію Clobbi, що продавала хмарні сервіси. 300 співробітників, стабільність, статус, але з’явилися думки про свою справу, і у 2017 році він пішов з IT-Enterprise.

Конкретних ідей не було. Авринський з родиною поїхав на кілька місяців до Північної Америки. Займався фрірайдом у Канаді, серфив у Каліфорнії. У Штатах Авринський згадав, як колись купив у найближчій аптеці пребіотик за $50. У точці через дорогу на очі потрапив той самий препарат удвічі дешевше. Американський фармринок, продажі на якому 2017 року досягли колосальних $340 млрд, виявився до болю схожим на український: різні ціни на ліки між аптеками, відсутність медикаментів на полицях, табу на доставку. Так народилася ідея: зробити Uber для ліків із економією та доставкою.

Юристи відмовляли. Навіть безрецептурними препаратами в Україні можуть торгувати тільки сертифіковані аптеки. Розв’язало проблему наївне запитання Авринського: «Як купити ліки, якщо лежиш вдома зі зламаною ногою?» Виявилося, можна оформити договір поруки на кур’єра. Забираючи товар, він буде вашим представником.

В Україні Авринський зібрав команду з чотирьох колишніх колег по IT-Enterprise. Рухалися швидко: 24 липня зареєстрували домен, 10 вересня запустили сайт, купили рекламу і зробили першу доставку: ті самі ліки до пологового будинку. 30 жовтня поділили частки. Умова – кожен повинен вкластися. Увесь бізнес оцінили в $100 000. Авринський отримав близько 60%, 33% дісталося співзасновникам – Дмитру Лятамбуру, Сергію Клебанову, Володимиру Зубенку, Андрію Костанецькому. Решту акцій залишили під опціони. Перші зовнішні гроші отримали на початку 2018-го. Заступник директора інвест-компанії Dragon Capital Олександр Ублінських купив близько 3% за $10 000.

Олександр Чекменьов

На доставці Liki24 заробляє третину своєї виручки. Щоби забезпечити місто-мільйонник, компанії вистачить кілька десятків кур’єрів Фото Олександр Чекменьов

А восени 2018 року Liki24 переміг у Львові на конкурсі стартапів IT-Arena. Приз за перше місце – $10 000. Але набагато дорожчою стала увага інвесторів. Liki24 помітив співзасновник IT-компанії Intellias й ангельський інвестор Михайло Пузраков. За ним підтяглися інвестфонди TA Ventures і Genesis Investment. 2019 року ця трійка викупила близько 15% за $1 млн.

Мозок Liki24 – аналітична система «Агонь». Вона стежить за наявністю препаратів у тисячах підключених аптек, порівнює ціни і будує маршрути доставки. Логістика особливо важлива: кур’єрLiki24 розвозить до 60 посилок за день. Спочатку показник був вшестеро менший. Його підняли завдяки трирівневій схемі під назвою «Потяг». Збирачі комплектують замовлення в аптеках, після чого їх доставляють кур’єрам, які обслуговують свої зони. Увесь Київ покривають 70 осіб. Розвозять тільки безрецептурні препарати з дотриманням температурного режиму.

Аптеки залюбки долучаються. Для них це – легкий вихід в онлайн і можливість отримати додаткові знижки від дистриб’юторів, які заохочують кращі заклади. Важлива і конкуренція за клієнтів: в Україні приблизно 20 000 точок. На 100 000 українців припадає в півтора раза більше аптек, ніж у Польщі, і майже вдвічі – ніж у Німеччині. Liki24 купують ліки за ціною, нижчою за роздрібну.

Авринський не вважає аптеки тимчасовими посередниками і не намагається зайняти їхнє місце. По-перше, не хоче вовтузитися з ліцензуванням. По-друге, традиційні фармзаклади – це готова мережа дистрибуції в будь-якій точці світу. Нині з Liki24 співпрацюють 5000 українських аптек, що охоплюють 1000 різних населених пунктів.

Користь від інтеграції розкрилася на карантині. За словами Інни Овсянникової, директорки мереж «Аптекар» і «Віталюкс», за березень продажі через Liki24 підскочили на 360%. У квітні інтернет-обіг через Liki24 має знову подвоїтися, – прогнозує вона.

Авринському мало заробляти тільки на доставці. Liki24 працює зі страховими компаніями. Коли лікар, згідно з полісом, призначає препарати, закупівля і доставка проходять через сервіс. Якщо раніше на обробку однієї заявки у страховика йшло 10 хвилин, то з Liki24 – півтори. Є і грошова економія, – зазначає го-лова правління СК «Альфа Страхування» Ірина Гевель. – Компанія закуповує понад 50% препаратів через Liki24 і нарощуватиме частку.

Я вірю в швидкість. Потрібно стрімко рухатися, робити, виправляти

Третє джерело заробітку – трафік. У березні сайт сервісу відвідали понад 2 млн осіб. При пошуку препаратів Liki24 підказує їм дженерики: ліки з ідентичною дієвою речовиною, що випускають інші виробники. На деяких є позначка «промо» – це оплачені розміщення.

Також на Liki24 додали опцію «Забери сам». Можна вибрати аптеку поруч і забрати там ліки зі знижкою. Тут стартап отримає комісію з продажів – кілька відсотків. А після того як на період карантину Кабмін тимчасово дозволив ліцензіатам торгівлю медикаментами з доставкою, Liki24 запустив безкоштовну доставку разом і з Укрпоштою в будь-яку точку країни.

Компанія прибуткова з початку 2020 року. Приблизно 10% доходу припадає на страховий продукт, доставка, реклама і «Забери сам» приносять по 30%.

Вибухове зростання має свою ціну: команда з 30 людей працює по 10–12 годин. «Усі розуміють, що на нас – важлива соціальна функція», – сухо констатує Авринський. Його робочий день часто починається о п’ятій ранку і триває до ночі. Вихідних немає.

Інвестори готують новий раунд. Як зазначає Вікторія Тігіпко з TA Ventures, для українського ринку сума буде великою – кілька мільйонів доларів. Після зняття карантину Liki24 планує запуск у Варшаві. На польський проєкт пішло близько $400 000. Тамтешній ринок майже втричі більший за український: у 2020 році його обіг перевищить $11 млрд. Модель змінювати Авринський не збирається. Завдання польського проєкту – масштабувати її на Захід. Потренувавшись у Європі, Авринський підкорюватиме США.

Опубліковано у першому номері Forbes (червень 2020)

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні