Категорія
Новини
Дата

Як війна змінила доходи у переробній промисловості. У топдесятці – компанії Порошенка-молодшого, Ахметова, Пінчука та Коломойського

Дохід десяти найбільших компаній переробної промисловості скоротився у 1,4 раза за перший рік повномасштабної війни. Лідери ринку – металургійні та харчові компанії – заробили 240,46 млрд (355,55 млрд грн у 2021 році). Про це свідчать дані Індексу Опендатабот.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Через війну вибули з топдесятки такі гіганти, як «ММК Ілліча» та «Азовсталь». До топу потрапили компанії Порошенка-молодшого, Ріната Ахметова, Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського.
  • До переліку увійшли сім компаній металургійного комплексу та три компанії харчової промисловості. Для порівняння, у 2021 році до рейтингу лідерів входили вісім компаній металургії та дві компанії харчової промисловості з сукупним доходом у 556,37 млрд грн.
  • До десятки найбільших потрапили одразу три компанії групи СКМ Ріната Ахметова: «Запоріжсталь», яка стала лідером у 2022 році навіть попри те, що її дохід зменшився майже вдвічі (46,92 млрд грн). Також у рейтингу «Камет-Сталь», яка у перший рік повномасштабної війни збільшила дохід майже удвічі, до 37,85 млрд грн. Ще одне підприємство – «Запоріжкокс» – також збільшило дохід на 22% та заробило 15,8 млрд грн. На компанії Ахметова припадає 42% від сукупного доходу топдесятки підприємств сфери.
  • Попри те, що дохід компанії «Арселорміттал Кривий Ріг» скоротився найбільше – на 60%, до 43,82 млрд грн, підприємство залишилося на другому місці рейтингу.
  • До рейтингу найбільших бізнесів переробної промисловості також увійшли дві компанії Віктора Пінчука (EastOne): «Інтерпайп Ніко Тьюб», дохід якої у 2022 році збільшився на 11%, до 16,49 млрд грн, і «Дніпросталь», дохід якої зменшився на чверть, до 10,9 млрд грн. Сукупно на підприємства Пінчука припадає 11% від загального доходу топдесятки.
  • Бізнес так званої групи Приват Ігоря Коломойського також потрапив до топдесятки – йдеться про Нікопольський завод феросплавів. У перший рік війни завод у Нікополі втратив половину доходу та із заробітками у 11,39 млрд грн спустився на три пункти рейтингу.
  • На противагу металургам, компанії харчової промисловості збільшили свої статки. Катеринопільський елеватор, що належить групі МХП Юрія Косюка, збільшив дохід на 11%. Компанія Олексія Порошенка «Рошен» (група «Укрпромінвест») – на 4%. Збільшивши свій дохід на 2%, до рейтингу також потрапила компанія «Дельта Вілмар Україна».
Як війна змінила доходи у переробній промисловості. У топдесятці – компанії Порошенка-молодшого, Ахметова, Пінчука та Коломойського /Фото 1
Як війна змінила доходи у переробній промисловості. У топдесятці – компанії Порошенка-молодшого, Ахметова, Пінчука та Коломойського /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд
Як війна змінила доходи у переробній промисловості. У топдесятці – компанії Порошенка-молодшого, Ахметова, Пінчука та Коломойського /Фото 3
  • Війна та окупація частини територій України призвели до втрати позицій двох компаній-гігантів – «ММК Ілліча» та «Азовсталі» групи СКМ Ріната Ахметова. При цьому у 2021 році саме «ММК Ілліча» посідала 1-ше місце топу. Разом ці бізнеси заробляли майже половину від статків топдесятки у 2021 році.
  • Ще одна компанія, яка посідала 5-те місце у рейтингу 2021 року – Дніпровський меткомбінат (ІСД Тарута-Мкртчан) – у перший рік повномасштабного вторгнення стала банкрутом.
Як війна змінила доходи у переробній промисловості. У топдесятці – компанії Порошенка-молодшого, Ахметова, Пінчука та Коломойського /Фото 4

Індекс Опендатабот – аналітичний інструмент для оцінки реального становища та географії українського бізнесу, який базується на даних із державних реєстрів, реєстрів Опендатабот, фінансовій звітності компаній, інформації про зв’язки з РФ, санкційних списках та решті аналітичних інструментів Опендатабот.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні