Категорія
Новини
Дата

Як війна змінила доходи у переробній промисловості. У топдесятці – компанії Порошенка-молодшого, Ахметова, Пінчука та Коломойського

2 хв читання

Дохід десяти найбільших компаній переробної промисловості скоротився у 1,4 раза за перший рік повномасштабної війни. Лідери ринку – металургійні та харчові компанії – заробили 240,46 млрд (355,55 млрд грн у 2021 році). Про це свідчать дані Індексу Опендатабот.

Ключові факти

  • Через війну вибули з топдесятки такі гіганти, як «ММК Ілліча» та «Азовсталь». До топу потрапили компанії Порошенка-молодшого, Ріната Ахметова, Віктора Пінчука та Ігоря Коломойського.
  • До переліку увійшли сім компаній металургійного комплексу та три компанії харчової промисловості. Для порівняння, у 2021 році до рейтингу лідерів входили вісім компаній металургії та дві компанії харчової промисловості з сукупним доходом у 556,37 млрд грн.
  • До десятки найбільших потрапили одразу три компанії групи СКМ Ріната Ахметова: «Запоріжсталь», яка стала лідером у 2022 році навіть попри те, що її дохід зменшився майже вдвічі (46,92 млрд грн). Також у рейтингу «Камет-Сталь», яка у перший рік повномасштабної війни збільшила дохід майже удвічі, до 37,85 млрд грн. Ще одне підприємство – «Запоріжкокс» – також збільшило дохід на 22% та заробило 15,8 млрд грн. На компанії Ахметова припадає 42% від сукупного доходу топдесятки підприємств сфери.
  • Попри те, що дохід компанії «Арселорміттал Кривий Ріг» скоротився найбільше – на 60%, до 43,82 млрд грн, підприємство залишилося на другому місці рейтингу.
  • До рейтингу найбільших бізнесів переробної промисловості також увійшли дві компанії Віктора Пінчука (EastOne): «Інтерпайп Ніко Тьюб», дохід якої у 2022 році збільшився на 11%, до 16,49 млрд грн, і «Дніпросталь», дохід якої зменшився на чверть, до 10,9 млрд грн. Сукупно на підприємства Пінчука припадає 11% від загального доходу топдесятки.
  • Бізнес так званої групи Приват Ігоря Коломойського також потрапив до топдесятки – йдеться про Нікопольський завод феросплавів. У перший рік війни завод у Нікополі втратив половину доходу та із заробітками у 11,39 млрд грн спустився на три пункти рейтингу.
  • На противагу металургам, компанії харчової промисловості збільшили свої статки. Катеринопільський елеватор, що належить групі МХП Юрія Косюка, збільшив дохід на 11%. Компанія Олексія Порошенка «Рошен» (група «Укрпромінвест») – на 4%. Збільшивши свій дохід на 2%, до рейтингу також потрапила компанія «Дельта Вілмар Україна».
Як війна змінила доходи у переробній промисловості. У топдесятці – компанії Порошенка-молодшого, Ахметова, Пінчука та Коломойського /Фото 1
Як війна змінила доходи у переробній промисловості. У топдесятці – компанії Порошенка-молодшого, Ахметова, Пінчука та Коломойського /Фото 2
Попередній слайд
Наступний слайд
Як війна змінила доходи у переробній промисловості. У топдесятці – компанії Порошенка-молодшого, Ахметова, Пінчука та Коломойського /Фото 3
  • Війна та окупація частини територій України призвели до втрати позицій двох компаній-гігантів – «ММК Ілліча» та «Азовсталі» групи СКМ Ріната Ахметова. При цьому у 2021 році саме «ММК Ілліча» посідала 1-ше місце топу. Разом ці бізнеси заробляли майже половину від статків топдесятки у 2021 році.
  • Ще одна компанія, яка посідала 5-те місце у рейтингу 2021 року – Дніпровський меткомбінат (ІСД Тарута-Мкртчан) – у перший рік повномасштабного вторгнення стала банкрутом.
Як війна змінила доходи у переробній промисловості. У топдесятці – компанії Порошенка-молодшого, Ахметова, Пінчука та Коломойського /Фото 4

Індекс Опендатабот – аналітичний інструмент для оцінки реального становища та географії українського бізнесу, який базується на даних із державних реєстрів, реєстрів Опендатабот, фінансовій звітності компаній, інформації про зв’язки з РФ, санкційних списках та решті аналітичних інструментів Опендатабот.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні