Дрон Roadrunner Anduril Industries /ANDURIL INDUSTRIES/anduril.com
Категорія
Інновації
Дата

Напівдрон-напівракета за кількасот тисяч доларів. Стартап зі США розробив БпЛА-камікадзе Roadrunner на турбореактивному двигуні. Чи зможе він стати повноцінною зброєю?

Нова розробка компанії Anduril Industries - дрон на реактивному двигуні Roadrunner. Фото ANDURIL INDUSTRIES/anduril.com

Високошвидкісний автономний дрон Roadrunner – це нова розробка технологічного оборонного стартапу Anduril Industries. Він здатен перевіряти потенційні загрози, перехоплювати та підривати ворожі літальні обʼєкти.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Каліфорнійський стартап Anduril Industries, заснований мільярдером Палмером Лакі, хоче стати як американська компанія-виробник HIMARS та Javelin — Lockheed Martin. Щоб цього досягти, він на власні гроші розробляє нове оборонне обладнання, а не чекає на замовлення Пентагону. Компанія ставить на те, що може передбачити запити американської армії.

1 грудня Anduril Industries розкрив свою останню амбітну розробку: автономний дрон на реактивному двигуні, який створений для перехоплення повітряних загроз, від великих безпілотників до пілотованих літаків. На нього вже знайшовся покупець, про якого компанія лише сказала, що це «американський клієнт». Вона готова запустити виробництво цих дронів зі швидкістю кілька сотень штук на рік.

Anduril розповіла, що її новий дрон Roadrunner оснащений подвійними турбореактивними двигунами, які дозволяють апарату «досягти швидкість, що близька до звукової» — це приблизно 700 миль/год. Безпілотник запускається вертикально із «гнізда» із клімат-контролем, яке дозволить дрону місяцями працювати у складних польових умовах.

Ідея така: ескадрони «родраннерів» можна випускати для оцінювання загрози, яку помітили радари чи люди. Якщо загроза виявиться реальною, «родраннер» зі своєю боєголовкою може її перехопити та підірвати разом із собою. Якщо тривога хибна, дрон повернеться на базу, сівши вертикально на свій «хвіст». 

Такий дрон буде коштувати «кількасот тисяч доларів», розповів Лакі репортерам. Така ціна частково виправдана тим, що безпілотник можна буде повторно використовувати.

«Це досі небачена категорія зброї, яка є чимось середнім між багаторазовою ракетою і повноцінним автономним літаком», — сказав підприємець. 

Зростання загроз

«Родраннер» розробили для боротьби із новим класом повітряних загроз в категоріях між малими квадрокоптерами і балістичними ракетами. На що здатна така зброя, добре видно в Україні, де Росія намагається виснажити українську систему ППО потоками ракет і ударних дронів типу іранських «Шахедів». 

««Родраннер» створювався саме із думкою про такі загрози, які, на нашу думку, будуть лише видозмінюватися і наростати», – розповів головний директор зі стратегії Anduril Крістіан Броуз. 

У компанії відмовилися розкривати особливості нового дрону, але там заявили, що у порівнянні із подібними безпілотниками на ринку у «родраннера» втричі потужніша боєголовка, в 10 разів довша дальність польоту і втричі краща маневровість. 

Двигуни, які Anduril розробила самостійно, – це «турбореактиві двигуни з найбільшою густиною потужності, які колись будували», запевняє Лакі.

Компанія каже, що один оператор може запускати і моніторити кілька ескадронів «родраннерів». Дрони здатні автономно визначати шляхи польоту і навіть самостійно йти на перехоплення курсу маневрових цілей після надання команди «знищити». 

За словами Лакі і Броуза, велика частина цінності їхнього нового дрона у тому, що його можна використовувати для оцінки потенційних загроз замість запуску пілотованих винищувачів, що обходиться дорого, чи ракети. 

««Родраннер» можна запустити без будь-яких сумнівів і потенційного шкодування про наслідки», – каже Броуз.

Фатальні помилки

Помилки офіцерів протиповітряної оборони можуть призводити до трагедій, як та, що сталася з українським пасажирським лайнером авіакомпанії МАУ у 2020-му. Тоді іранські сили були в стані бойової готовності, бо очікували на удар у відповідь від американських сил після ракетної атаки на бази США в Іраку. 

«Думаю, що «родраннери» будуть використовувати найчастіше не для знищення цілей, а саме для перевірки потенційних загроз і збирання інформації», – вважає Лакі.

Чи зможе новий дрон перехоплювати швидші винищувачі, невідомо, але він точно зможе зняти навантаження із повітряних сил у таких місцях, як Тайвань і Японія, де у них побільшало вильотів через активізацію китайських літаків. 

ЗРК Patriot. /Getty Images

ЗРК Patriot. Використовувати дрон "родраннер" за кількасот тисяч, щоб збити «Шахед», який коштує $20 000-$50 000, може бути кращим варіантом з фінансової точки зору, ніж запуск ракети Patriot за $4 млн. Фото Getty Images

Anduril планує виробляти небойові «родраннери» із різними типами корисного навантаження, як-то обладнання для радіоелектронної боротьби. Крім того, компанія розглядає варіант застосування цих дронів для боротьби із лісовими пожежами. Якщо супутники чи інші засоби помітили початок пожежі, на місце може вилетіти «родраннер» і скинути на осередок речовину для пригнічення вогню. 

Закарі Калленборн із Центру стратегічних і міжнародних досліджень, каже, що обіцянки Anduril щодо можливостей її дрона звучать цілком реально, але співвідношення вартості до користі важко оцінити через брак інформації. 

Використовувати дрон за кількасот тисяч, щоб збити «Шахед», який коштує $20 000–50 000, може бути кращим варіантом з фінансової точки зору, ніж запуск ракети Patriot за $4 млн. Втім схоже, що Україна успішно збиває середні дрони і за допомогою значно дешевших кулеметів. 

Компанія RTX вже постачає Армії США дрони на реактивних двигунах під назвою Coyote для повітряної оборони. Як нібито, відмічають в компанії, один такий дрон коштує $5000 і ефективно протистоїть меншим безпілотним літальним апаратам Групи 1 і Групи 2 («Шахед» належить до Групи 3). 

Калленборн каже, що більші дрони Груп 4 і 5, на зразок китайських CH-4, за ціною наближені до традиційних ракет ППО і ними ж ефективно збиваються.

Як приклад аналітик наводить турецькі «Байрактари», які Україна дуже успішно застосовувала на початку повномасштабної війни, але які фактично зникли з поля бою, коли лінія фронту стала більш статичною і Росія встановила свою ППО. 

«Для мене поки не очевидно, до чого прагне Anduril зі своїм нішевим дроном і яка його відносна цінність», – сказав Калленборн. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні