Категорія
Компанії
Дата

Пішов по-англійськи. Частка Коломойського в компанії JKX Oil&Gas з активами в Україні перейшла британській Короні, але топменеджмент бізнесмена залишається. Хто керуватиме компанією

Частка Коломойського в JKX Oil&Gas перейшла британській Короні /УНІАН

Частка Коломойського в JKX Oil&Gas перейшла британській Короні Фото УНІАН

Ігор Коломойський залишився без чергової нафтогазової компанії. Слідом за Укрнафтою і Укрнафтобурінням, які підпорядкувала собі українська держава, зміни настали і в його британському активі – JKX Oil&Gas (JKX). Коломойський і його багаторічний партнер Геннадій Боголюбов поступились місцем британській Короні. Чому так сталось і чи означає це, що час Коломойського у JKX дійсно добіг завершення? Спойлер: не зовсім

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Ігор Коломойський більше не має жодної прямої чи опосередкованої участі в компанії JKX Oil&Gas», – заявила 28 листопада пресслужба компанії. Донедавна віргінська Eclairs Group Limited (EGL) Коломойського та Боголюбова була основним акціонером JKX з часткою 32,66%.

Фактичні зміни відбулися ще рік тому, але до повідомлення JKX про них нічого не було відомо. 1 листопада 2022 року EGL виключена з реєстру Британських Віргінських островів, 4 липня 2023-го її ліквідували. За місцевим законодавством, її активи передані британській Короні. Відповідно Коломойський буде виключений з реєстру акціонерів компанії, повідомили в JKX.

У менеджменті стверджують, що це стало сюрпризом. «Ми дізналися про ліквідацію EGL лише тиждень тому», – каже Forbes один з керівників JKX. Він погодився говорити на умовах анонімності через сенситивність теми.

JKX володіє в Україні «Полтавською газонафтовою компанією», яка у 2021 році видобула близько 238,9 млн кубометрів газу та 45 600 т нафти та конденсату. Це гарантувало їй місце в першій десятці приватних видобувників України. У 2022-му дохід JKX Oil&Gas склав $115 млн за чистого збитку у $37 млн. Ще один її актив – 10% в заарештованому «Укрнафтобурінні».

Компанія також володіє дочірніми структурами в Нідерландах, Британії, Грузії, Угорщині та донедавна – Росії. Проте в листопаді 2023 року Арбітражний суд московської області РФ позбавив JKX корпоративних прав на російські активи.

Що можуть означати ці дивні зміни?

Чи може Коломойський повернути EGL

Наразі немає пояснень, з яких формальних причин ліквідована компанія. Керівництву JKX невідома й не може бути відомою будь-яка інформація щодо внутрішньогосподарської діяльності однієї з компаній наших акціонерів, повідомив Forbes голова правління JKX Михайло Бакуненко. 

Ось найбільш ймовірні причини припинення, які назвали опитані Forbes юристи та аналітики:

  • компанія не може робити обовʼязкові платежі, повʼязані з її діяльністю (наприклад, щорічні реєстраційні платежі);
  • вона не може сформувати свою річну звітність;
  • компанія не може сформувати свою раду директорів.

«Компанія могла бути ліквідована добровільно за рішенням власників, або примусово, – припускає Михайло-Лев Сидорович, юрист Ario Law Firm. – Проте обидва варіанти залежать від дій менеджменту компанії».

Вони могли спровокувати виключення з реєстру, не подавши необхідні документи, додає голова департаменту стратегії англійської фінкомпанії Finteum Андрій Нестерук.

Ще один варіант – західні банки відмовляються працювати з компаніями Коломойського, якого переслідують в Україні та США. «Відповідно компанія неспроможна заплатити обовʼязкові платежі й тому директори мають зобовʼязання подати на добровільне припинення діяльності», – каже інвестбанкір, який добре знайомий з британським правом і давно працює на Заході. Він погодився говорити на умовах анонімності через сенситивність теми.

Корона тепер має призначити управляючого активами EGL. Управляючий може продати активи, віддати кредиторам або зберігати. Поки невідомо, яке рішення ухвалила Корона і чи обрала вже управляючого, повідомляє на правах анонімності один з топменеджерів JKX. На його думку, повернення компанії Коломойського вже не буде.

Але теоретично така можливість є. Передача активів Короні не є абсолютно безповоротною, пояснює юрист Сидорович. «Законодавством передбачена процедура оскарження та повернення активів власникам», – каже він.  

Коломойський має 10 років на повернення EGL до реєстру, зазначає Нестерук. За цей час він може подати апеляцію й усунути порушення. «В разі повернення EGL до реєстру Корона має повернути активи власникам», – пояснює він.

Коротка історія боротьби за JKX

Зі справи EGL проти JKX Oil&Gas, яка тривала з 2013-го по 2016 рік, відомо, що Коломойському належало 59,1% EGL, Геннадію Боголюбову – 40,9%. Решта великих акціонерів JKX – росіяни Олександр Жуков, Олександр Рацкевич, Володимир Татарчук, Володимир Єрмошин, а також турецький бізнесмен Бурак Оздоган.

Суть судового спору – EGL разом з іншим акціонером Glengary, яка належала російському бізнесмену Олександру Жукову, намагались взяти під контроль компанію, змінивши керівництво. Чинна тоді рада директорів JKX, яку підтримували Татарчук, Єрмошин та Оздоган, була проти, але програла в суді.

У 2018-му Cascade Investment Fund, що належить Віталію Хомутинніку, придбала 19,92% JKX у другого найбільшого на той момент акціонера – російської компанії Proxima Capital Group Володимира Татарчука. Після завершення угоди Proxima скоротила частку в JKX з 19,97% до 9,97%.

У 2020 році Хомутиннік продав свої майже 20% акцій JKX компанії Bridgewater Holdings Corp, кінцевим бенефіціаром якої є Олександр Шнір. Інші великі акціонери станом на 2021 рік – Neptune Invest & Finance Corp Оздогана (12,98%), Keyhall Holding Ltd – 11,45% та Interneft Ltd – 6,17%. Останні дві компанії ліквідовані у 2022-2023 роках, свідчить британський реєстр. 

Коломойський йде, його менеджери лишаються

Акціонери JKX у листопаді 2021-го схвалили делістинг із Лондонської фондової біржі та викуп 23,3% акцій. Акції компанії торгувалися на LSE з 20 березня 2006 року. Перереєстрація JKX у приватну компанію відбулася на початку лютого цього року.

Хто тепер володіє компанією? Зараз у JKX понад 800 акціонерів, запевняє голова правління Бакуненко.

За останніми документальними даними на квітень 2022-го, у JKX було чотири акціонери з часткою понад 5%: вже ліквідована віргінська Eclairs Group, англійські lynchwood Nominees та Aurora Nominees, а також швейцарська Keyhall Holding. Хто за ними стоїть – невідомо. Але якщо держава знайде порушення у роботі української ПГНК та вирішить передати компанію в АРМА, їй доведеться забирати майно і у британської Корони.

Цікава деталь: JKX повідомила, що Коломойський має значний контроль у компанії, у грудні 2022 року, тобто після виключення EGL з британського реєстру. Хоча цей статус підтверджений ще в січні 2022-го, випливало з повідомлення.

За словами Бакуненка, виключення одного з акціонерів не впливає на подальшу діяльність JKX. «Ми не очікуємо жодних змін, оскільки орган, що керує JKX – рада директорів – сформована та схвалена всіма без винятку акціонерами JKX», – каже він. Відповідно, зміна одного акціонера не призводить до автоматичної зміни керівного складу JKX, зміни інвестиційної чи іншої діяльності, додає він. Позачергові збори акціонерів на цей час також не плануються.

Це означає, що керувати JKX й надалі будуть теперішні топменеджери. Майже всі вони – вихідці з компанії «Укрнафтобуріння» часів Коломойського.

У червні 2022 року з ради директорів JKX були звільнені Чарльз Вальческіні, Тоні Алвес і Рашид Джаваншир та Віктор Гладун. Замість них зайшли фіндиректор «Укрнафтобуріння» Ольга Чебишева, заступник фіндиректора УНБ Віталій Дороган, а головою правління став Бакуненко, який очолював УНБ до її відчудження на користь держави.

У раді директорів залишився Марк Кацнельсон, який був заступником голови правління «Укрнафтобуріння». Крім того, головним виконавчим директором JKX, на запрошення Бакуненка, призначено Андрія Пасішника. 

«Екосистема нафтогазового бізнесу Коломойського розсипалась і вона перестала генерувати прибутки» – каже юрист, який раніше співпрацював з Коломойським. Правознавець припускає, що Коломойський і Боголюбов зможуть зберегти контроль над JKX і без акцій EGL, оскільки й до цього «на 100% контролювали компанію».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні