Категорія
Новини
Дата

З початку великої війни IFC вклала в економіку України $400 млн та вперше розглядає інвестиції в енергетику

International Finance Corporation (IFC) інвестувала в український приватний сектор з початку повномасштабної війни $400 млн. Про це розповіла голова представництва фінкорпорації в Україні Олена Волошина на Форумі «Енергія Бізнесу» від Forbes.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • З 24 лютого 2022 року IFC інвестувала в український приватний сектор $400 млн, в основному – за рахунок самої фінансової корпорації.
  • Одна з перших інвестицій з початку повномасштабної війни – в ОККО, потім – «Нива Переяславщини». З останнього – IFC інвестувала у третій фонд Horizon, а також надала гарантії для банка ОТP, пояснила Волошина.
  • За її словами, IFC не інвестувала в енергетику через непрозорість ринку, монополізацію та постійні зміни правил та політик, тарифну політику тощо.
  • Зараз IFC розглядає варіанти інвестицій у відновлювану енергетику, видобування і зберігання, сказала Волошина.
  • Рада директорів IFC у грудні затвердила платформу на $2 млрд, де половина – кошти фінансової корпорації, щодо решти йдуть перемовини із донорами. «Нас підтримує уряд Великої Британії саме щодо фінансування проєктів в енергетиці», – пояснила Волошина.
  • IFC підписала угоду з норвезькою компанією Scatec про постачання Україні мобільних панелей та батарей. Подібний проєкт вже реалізували в Африці.
  • Також IFC взяла на себе функцію стратегічного радника українського уряду з питань залучення приватного сектору.

Ключова цитата

«Грошей усіх міжнародних організацій для України буде недостатньо, тому що потреба – більше $400 млрд, за оцінкою Світового банку. За IFC аналітикою, компанія може профінансувати 20% цих потреб. Якщо Україна просунеться у втілення ринкових реформ, ця цифра може бути удвічі більшою», – сказала Олена Волошина.

Контекст

3 січня премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду повідомив, що збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд. У лютому Шмигаль повідомив в інтервʼю Forbes, що в України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла й критичної інфраструктури, а також підтримки бізнесу.

У березні Світовий банк збільшив оцінку потреб України на відновлення та реконструкцію до $411 млрд. Ця цифра у 2,6 раза перевищує очікуваний ВВП України у 2022 році.

За даними обласних військових адміністрацій, на початок травня цього року зруйновано або пошкоджено майже 18 500 багатоповерхових житлових будинків і понад 142 000 приватних садиб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні