Завдані Україні збитки через останні обстріли РФ сягнули понад $700 млрд – Шмигаль /Пресслужба КМУ
Категорія
Новини
Дата

Завдані Україні збитки через останні обстріли РФ сягнули понад $700 млрд – Шмигаль

Пресслужба КМУ

Збитки, завдані Україні внаслідок війни, перевищують $700 млрд, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. За його словами, потреби на відновлення зросли через атаки РФ на інфраструктуру.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • «Спільно зі Світовим банком плануємо провести чергову верифікацію потреб України на швидке відновлення. Нагадаю, що маємо таку фіксацію на початок червня. Тоді цифра становила $350 млрд завданих збитків. Враховуючи останні атаки на нашу інфраструктуру, сьогодні ця сума сягає понад $700 млрд», – сказав глава уряду.
  • За словами Шмигаля, у держбюджеті на поточний рік закладено 35,5 млрд грн для Фонду ліквідації наслідків збройної агресії, йдеться про будівництво та ремонт громадських будівель, об’єктів критичної інфраструктури, забезпечення житлом ВПО. 
  • «Також уже найближчим часом розраховуємо почати відновлення за рахунок коштів, конфіскованих у російських банків — на спецрахунку вже є для цього 17 млрд грн. Перший пріоритет – зруйноване житло людей», – сказав премʼєр. 
  • Також він додав, що частиною відбудови буде залучення в українську економіку іноземних інвестицій, тому цього року мають завершитись переговори про страхування військових ризиків для іноземних інвесторів.

Контекст

Раніше Єврокомісія вивчала можливість конфіскації російських активів для фінансування відновлення України. Активним прихильником цієї ідеї є Польща, яка вважає, що Україна має отримати власність підсанкційних російських олігархів і кошти із заморожених резервів Центробанку РФ. 

Український уряд минулого року закликав переказати заморожені російські активи на свої рахунки як компенсацію для відновлення зруйнованої війною країни.

Вартість відбудови і відновлення України коштуватиме щонайменше $349 млрд, за спільною оцінкою уряду України, Єврокомісії та Світового банку. Майже третина цих коштів потрібна у наступні півтора-три роки. За попередніми оновленими оцінками Світового банку та уряду України, потреби на відбудову зростуть до $500–600 млрд. 

Сьогодні стало відомо, що Німеччина готова використати заморожені російські активи на мільярди євро, щоб допомогти Україні із відновленням, якщо юридичні питання будуть вирішені і союзники наслідуватимуть її приклад.

ЄС та партнери з країн «Великої сімки» заморозили близько €300 млрд резервів російського центрального банку. ЄС також заблокував активи на суму близько €19 млрд, що належать російським бізнесменам, які перебувають під санкціями, хоча ці оцінки не є повними. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні