Категорія
Новини
Дата

За рік великої війни кілька десятків компаній в Україні все ще контролюють власники з Росії – Опендатабот (уточнено)

1 хв читання

За рік від початку великої війни в Україні все ще залишаються бізнеси, які контролюються громадянами РФ, повідомив Опендатабот з посиланням на дослідження Реєстру акціонерів. Наразі відомо про 41 таке акціонерне товариство, яке належить власникам з РФ, зазначає сервіс.

Ключові факти

  • Лише девʼять із 41 компанії знаходяться у стані припинення або банкрутства – решта продовжує працювати на території України.
  • В Україні зареєстровано майже 12 000 акціонерних товариств, проте інформацію про власників та бенефіціарів, тобто людей, які утримують пакети акцій й отримують прибуток, є не про всіх. За останній звітний період (йдеться про 2021 рік) є дані про утримувачів акцій щодо 6346 компаній. 
  • У списку, зокрема, банк «Форвард» (визнаний неплатоспроможним, – ред.), Укренергоатом, Укргазпром. Також серед них такі наукові установи як Науково-дослідний і проектно-конструкторський інститут атомного та енергетичного насособудування та Український науково-дослідний проектно-конструкторський та технологічний інститут трансформаторобудування.
  • Крім цього, з 41 компанії, інформація про які є у реєстрі акціонерів, 2 бізнесів немає в ЄДР.
  • Уточнено. Інформація базується на останньому звіті власників крупних пакетів акцій до НКЦПФР. Акціонерні товариства, що припинили свою діяльність або знаходяться в процедурі її припинення, звісно, не можуть вже подавати звіт і тому дані щодо них зафіксовано на дату початку ліквідаційної процедури. Таким чином було проаналізовано по всім акціонерним товариствам слід власників з РФ на останню офіційно відому дату. Ціль дослідження – попередити український бізнес від взаємодії з повʼязаними з країною агресора компаніями, зазначили в Опендатабот.

Контекст

Правоохоронні органи регулярно виявляють компанії, що прямо чи опосередковано пов’язані з РФ. Український бізнес, який має необережність співпрацювати з такими контрагентами, опиняється в зоні ризику: як юридичного чи фінансового, так і репутаційного. 

Трактування правоохоронними органами такої співпраці може бути широким. На компанію, яка співпрацює з контрагентом, у якого є російський слід, можуть бути накладені санкції. Більше того, така співпраця може трактуватися як фінансування тероризму, за що передбачена кримінальна відповідальність.

Згідно із санкційними списками на сайті НАЗК, під санкції потрапили більш ніж 3600 російських компаній та понад 7260 фізичних осіб. Ця кількість постійно збільшується. Тож, ймовірність стикнутися з підсанкційним контрагентом досить висока. 

Щоб не опинитись під санкціями, українським компаніям варто провести юридичний аудит контрактів та додати до процедур комплаєнсу перевірку нових контрагентів на зв’язки з РФ. Більше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні