Категорія
Новини
Дата

Західні банки торік заплатили у Росії €800 млн податків – FT

Найбільші західні банки, що залишилися в Росії, минулого року заплатили понад €800 млн податків, що вчетверо більше за довоєнний рівень, незважаючи на обіцянки звести до мінімуму свою діяльність в РФ після повномасштабного вторгнення в Україну, пише Financial Times.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Сім найбільших європейських банків за розміром активів у Росії – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo та OTP – повідомили про сукупний прибуток у розмірі понад €3 млрд у 2023 році.
  • Цей прибуток був утричі більшим, ніж у 2021 році, і частково був отриманий за рахунок коштів, які банки не можуть вивести з країни.
  • Аналіз Financial Times показує, що стрибок прибутковості призвів до того, що європейські банки заплатили близько €800 млн податків у порівнянні з €200 млн 2021 року. 
  • Податки, сплачувані європейськими банками, що становлять близько 0,4% всіх очікуваних неенергетичних доходів бюджету Росії на 2024 рік, є прикладом того, як іноземні компанії, що залишилися в країні, допомагають Кремлю підтримувати фінансову стабільність, незважаючи на західні санкції.
  • Іноземні кредитори виграли не лише від вищих відсоткових ставок, а й від міжнародних санкцій щодо російських банків. Подібні заходи позбавили їх конкурентів доступу до міжнародних платіжних систем та підвищили привабливість західних банків для клієнтів у країні.
  • Більше половини податкових виплат європейських банків у розмірі €800 млн припадає на австрійський Raiffeisen Bank International, який має найбільшу присутність у Росії серед іноземних кредиторів.
Західні банки торік заплатили у Росії €800 млн податків – FT /Фото 1

Інфографіка: FT

  • У період з 2021 по 2023 рік прибуток RBI у Росії зріс більш ніж утричі і склав €1,8 млрд, що становить половину загального прибутку австрійської групи.
  • Deutsche Bank, угорський OTP та Commerzbank значно скоротили свою присутність у Росії, яка і без того була невеликою порівняно з RBI, заявили їхні представники. Intesa близька до виходу, але ще не продала свій російський бізнес. UniCredit відмовився від коментарів

Контекст

Сукупні показники доходів, прибутку та податків міжнародних банків впали з 2022 року, але залишаються набагато вищими за довоєнні результати.

З початку 2022 року банкам також потрібен особистий дозвіл президента Володимира Путіна на продаж своїх російських активів. Лише сім західних банків – із 45, включених до списку тих, хто потребує схвалення президента для виходу з РФ, отримали такий дозвіл, у тому числі Mercedes-Benz Bank та Intesa.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні