Категорія
Новини
Дата

Виробник крабових паличок Vici продає російський бізнес – росЗМІ

Литовська Viciunai Group, яка випускає крабові палички Vici, готується продати свій російський бізнес, пише «Коммерсантъ» із посиланням на звіт ТОВ «Вичюнай-русь». Компанія отримала згоду влади РФ на продаж заводу потужністю понад 120 000 т на рік.

Ключові факти

  • Компанія повідомила, що угода вже схвалена урядовою комісією з контролю за іноземними інвестиціями. Йдеться про продаж калінінградського підрозділу литовської Viciunai Group російській компанії.
  • У результаті права вимог щодо договорів позики та боргу на загальну суму $29,4 млн і €1,86 млн перейдуть російській «Група Океан». Зміна власника відбудеться у «найближчий час», йдеться у звіті «Вичюнай-русь».
  • Покупець, за даними видання, може діяти в інтересах великого імпортера риби та морепродуктів «Юніфрост». 

Контекст

Viciunai Group є найбільшим переробником сурімі на планеті, вона також є одним із найбільших та економічно найпотужніших виробників морепродуктів у Європі. Її головний офіс знаходиться в Литві, а заводи працюють в Литві, Іспанії, Естонії та РФ.

За даними НАЗК, виробничий комплекс ТОВ «Вичюнай-русь» є найбільшим підприємством Viciunai Group, на якому працюють 1500 працівників. Він знаходиться в Калінінградській області, а його чистий прибуток за 2022 рік збільшився на 156%, до $20 млн.

Дочірня компанія Viciunai ТОВ «БалтКо», бувши офіційним представником компанії в РФ, надає там послуги з перевезення продуктів рибної кулінарії, рибної переробки, сурімі й морепродуктів. Її чистий прибуток за 2022-й становив $2,5 млн. 

У січні 2024-го НАЗК внесло глобального виробника і постачальника харчових продуктів Viciunai Group до переліку міжнародних спонсорів війни. Адже після початку вторгнення РФ компанія обіцяла піти з російського ринку, але не зупинила свої потужності та сплачує податки до бюджету РФ.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні