Категорія
Новини
Дата

Західні страховики забезпечують покриття танкерам із російською нафтою, попри можливе перевищення цінової межі G7 – Reuters

2 хв читання

Група західних страховиків надала страхове покриття танкерам, що перевозять російську сиру нафту, попри те, що багато учасників сектору відмовились через побоювання порушити правила цінового обмеження країн G7, пише Reuters із посиланням на дані трейдерів і відправників вантажів.

Західним страховикам і суднам дозволяється брати участь у торгівлі російської нафтою лише тому випадку, якщо вона продається за ціною нижче $60 за барель.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Дані, з якими ознайомилося агентство, показали, що пʼять страховиків, включаючи American Club, West of England зі штаб-квартирою в Люксембурзі та норвезьку Gard, надали страхове покриття для 10 танкерів, які цього року вирушили з Росії до Азії.
  • American Club і West of England застрахували два судна — Gioiosa та Orion I, — які здійснили аналогічні рейси на початку 2024 року. Обидва судна прийняли на борт сиру нафту державної російської нафтової компанії «Роснефть».
  • За даними LSEG, Росія, яка заборонила своїм компаніям дотримуватися цінового ліміту, цього року продавала свою флагманську нафту марки Urals у портах Балтики в середньому по $69,4 за барель, що значно перевищує встановлений ціновий ліміт.
  • Натомість західні органи влади, включаючи Міністерство фінансів США, вимагають, щоб страхові компанії запитували у сторін, які купують і продають сиру нафту, підтвердження того, що нафта продавалася за ціною, нижчою за встановлену межу. Страховики заявили Reuters, що вони покладаються на листи-підтвердження від учасників торгівлі про те, що вся робота була законною та відповідала західним санкціям.
  • Компанії Gard, West P&I та American Club заявили, що припинять страхове покриття, якщо зʼявиться інформація про те, що підтвердження було неточним, а ціна перевищила встановлений ліміт.

Контекст

З жовтня спостерігається постійний потік санкцій щодо суден, повʼязаних із Росією, у тому числі щодо російської державної судноплавної компанії «Совкомфлот», а останнім часом і щодо деяких суден, які були придбані як частина так званого «тіньового флоту».

Російська нафта за експортною ціною – і на той час, коли вона досягає клієнтів у Китаї та Індії, – набагато перевищує встановлену G7 цінову межу $60 за барель. Вона становить близько $75 за барель у Балтійському та Чорному морях, а потім ще близько $10 до того часу, як вона потрапляє до Китаю та Індії, показують останні дані Argus.

Востаннє ціна була нижчою за граничний рівень на початку січня на момент експорту, а це означає, що відтоді жоден західний постачальник послуг не повинен, принаймні на папері, надавати послуги, включаючи доставку та страхування для цієї торгівлі.

Тож, наразі санкції «Великої сімки», спрямовані на позбавлення Кремля нафтодоларів, не досягають однієї зі своїх головних цілей – підвищення вартості постачання російської нафти.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд