Категорія
Новини
Дата

Законопроєкт 5600 перестав бути «антиолігархічним», він торкнеться всього бізнесу. Що зміниться

Законопроєкт 5600 перестав бути «антиолігархічним», він торкнеться всього бізнесу. Що зміниться /Shutterstock

Shutterstock

Після ухвалення закону збільшення ставок податків та зміна правил гри передбачена майже для всіх представників великого бізнесу. Так уряд хоче отримати додаткових 15–20 млрд грн надходжень до держбюджету за рік.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

30 листопада Верховна Рада з третьої спроби ухвалила так званий «ресурсний» законопроєкт 5600. ЗМІ охрестили законопроєкт «антиолігархічним», але у підсумку він значно збільшив оподаткування й для звичайного бізнесу.

Кого і як торкнеться законопроєкт 5600

По-перше, всіх великих платників податків торкнеться зміна правил щодо можливості перенесення збитків на наступні податкові періоди. Досі Податковий кодекс не обмежував у можливості врахування збитків минулих періодів при визначенні податку на прибуток. Згідно з новою редакцією закону, ​великі платники податків мають право враховувати збитки частинами по 50% щороку до повного їх погашення. Якщо сума збитків, що залишилась, становитиме до 10% від фінрезультату (що підлягає оподаткуванню), то такі збитки враховуються у повному обсягу. Першим звітним періодом буде 2022 рік. 

Отже, законодавці вирішили збільшити надходження до бюджету від сплати підприємствами саме податку на прибуток. Зараз більшу частину надходжень до головного кошторису країни складають надходження від сплати ПДВ.

Друга зміна, яка може торкнутись представників великого бізнесу, це заборона виїзду за кордон директорам підприємств, які мають податковий борг. На підставі рішення суду податкові органи зможуть добитись заборони виїзду за кордон директорам, у яких є податковий борг від 1 млн грн і його не сплачували більше 240 днів.

Що з ПДВ

  • змінено строки по включенню до податкового кредиту зареєстрованих податкових накладних до 365 календарних днів;
  • тимчасово до 01.01.2026 р. запроваджується касовий метод обрахунку для постачання електроенергії;
  • поширено касовий метод також на постачання житлово-комунальних послуг, в межах яких нараховують плату за абонентське обслуговування;
  • приведено у відповідність коди УКТ ЗЕД до нової редакції Митного тарифу України;
  • звільнено від ПДВ друге та наступне постачання тютюнових виробів, тютюну та промислових замінників тютюну, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, для яких встановлені максимальні роздрібні ціни;
  • продовжено до 01.01.2025 р. пільги щодо розстрочення ПДВ при ввезенні обладнання.

Нові правила в оподаткуванні алкоголю та тютюну 

Закон розширяє перелік товарів, що не підлягають маркуванню акцизного податку, тестовими зразками алкогольних напоїв та натуральними винами (без додавання спирту, міцність яких не перевищує 15%). Також скорочено строк одержання марок акцизного податку для імпортованих підакцизних товарів — з 5 до 3 днів.

Відтепер усі місця виробництва етилового спирту, які підлягають пломбуванню, мають фіксуватися системою відеоспостереження. Удосконалили і норми щодо видачі/анулювання ліцензій з виробництва спирту, алкоголю, тютюна та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. 

Зокрема, вводиться Єдиний реєстр ліцензіатів з виробництва та обігу спирту, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах. Також депутати розширили підстави для анулювання ліцензії на виробництво підакцизної продукції. Передбачено автоматичне повідомлення про дату, з якої анулюється ліцензія, якщо не внесли черговий платіж. Або, наприклад, у разі зміни відомостей у виданій ліцензії, ліцензіат зобов’язаний повідомити орган, який видав ліцензію впродовж 30 днів. Одночасно запроваджено відповідальність за порушення цього строку.  

Також запроваджено безстрокову ліцензію на право виробництва підакцизної продукції (зараз така ліцензія видається на 5 років). І нарешті суб’єкти господарювання можуть подавати та отримувати ліцензію в електронному вигляді на виробництво підакцизної продукції. Розширили і перелік дозволеної тари, яку можна використовувати для виробництва алкоголю. 

Акцизи та екоподаток 

Розміри акцизів в Україні не переглядалися кілька років. Тому від індексації ставок Рада не відмовилась. Закон підвищує акцизний податок на алкоголь на 5%. 

На алкоголь ставка визначається в гривнях, а не у відсотках від вартості продукції. Відповідно, коли ціни на алкоголь ростуть, частка акцизного податку у відсотковому співвідношенні до ціни знижується. Тож можна зробити висновок, що заплатять за таке підвищення покупці. 

Також підвищено ставку екологічного податку на викиди вуглекислого газу втричі – до 30 грн за тонну. Хоча, якщо порівнювати з іншими країнами Європи, ця ставка навіть в такому обсязі є найнижчою.

Податок на пиво – міцність замість літражу 

Відповідно до міжнародних зобов’язань України, змінено підходи до визначення одиниці виміру ставки акцизного податку на пиво. Згідно з європейськими стандартами, акцизний податок з пива встановлюється залежно від міцності готової продукції. В Україні ставка акцизу на пиво визначається за 1 л готової продукції. Тому законом чинну ставку акцизу за 1 л пива замінено на ставку за 1 л 100%-го спирту (зважаючи на середньозважену міцність пива за 2019–2020 роки у 4,88 відсотка об’ємних одиниць та індексу споживчих цін за 2020 рік).

Незважаючи на негативний вплив на бізнес, а в результаті й на споживачів, для яких підвищення податків відобразиться в підвищенні цін на послуги, уряд вбачає позитивні результати від прийняття закону. Зокрема: встановлення рівних правил оподаткування; покращення ефективності стягнення податкового боргу; збільшення надходжень до бюджетів різних рівнів.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні