Категорія
Новини
Дата

«Залізний полігон». Для виробників озброєння запустили безкоштовну послугу тестування та оцінки зразків

1 хв читання

Мінстратегпром, Міноборони та Генштаб запустили безоплатну послугу «Залізний полігон» для виробників озброєння та військової техніки для швидкого й доступного тестування зразків на стадіях проєктування, повідомляє пресслужба.

Український оборонно-промисловий комплекс (ОПК) на другому році повномасштабного вторгнення Росії зріс втричі – до $3 млрд. Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • «Залізний полігон» передбачає доступ українських виробників до процесу швидких фахових тестувань і випробувань, а також оцінки виробу військовим науково-дослідним інститутом.
  • Виробники можуть отримати доступ до майданчиків для тестувань, оснащених необхідним обладнанням для різних типів військового озброєння й техніки, а також додаткові послуги, такі як методологія випробувань; фахова експертиза; супровід під час тестувань/випробувань; консультації/зворотний звʼязок від військових.
  • Для отримання доступу до тестування потрібно заповнити форму. Після проходження безпекових процедур виробник отримує запрошення прибути у визначений день і час на фізичний полігон на території України. 
  • На полігоні створюються необхідні для тестування зразка ОВТ умови. Профільні підрозділи Генштабу та Мінстратегпрому здійснюють супровід виробника під час випробувань. У процесі тестування виробник отримує методичні рекомендації та висновок Генштабу, на основі якого може допрацьовувати свою розробку. Міноборони здійснює відбір ОВТ, які пройшли випробування для подальшої їх інтеграції в навчальні програми.
  • Один виробник має право скористатися послугою неодноразово протягом процесу створення виробу.
  • «Цей проєкт є важливим етапом розвитку українського ВПК, оскільки дозволяє виробникам зброї та техніки значно скоротити час на тестування і доведення своїх виробів до стандартів, необхідних для реальних бойових дій», – пояснив заступник міністра оборони Іван Гаврилюк.

Контекст

Український держбюджет покриває менше третини спроможностей українських виробників – на закупівлю озброєння в держбюджеті цьогоріч передбачено лише $6 млрд із необхідних $20 млрд, розповідав 13 квітня Олександр Камишін, міністр стратегічних галузей промисловості.

Українські компанії випускають дрони, артилерійські установки, бронетехніку та майже опанували виробництво натівських артилерійських снарядів калібру 155 мм. У 2024-му український ОПК може виробляти впʼятеро більше. Детальніше про це читайте тут.

Наразі «Агентство оборонних закупівель» Міноборони уклало контракти зі 102 вітчизняними постачальниками, з яких 45% – це виробники дронів, повідомив керівник департаменту політики закупівель Міноборони Гліб Канєвський. У «Державного оператора тилу» показник за контрактами з українським виробником дещо вищий, оскільки легка та харчова промисловість мають розвинене виробництво в Україні. Наразі йдеться про 180 українських постачальників, з яких 110 – це речовий напрям.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд