Категорія
Новини
Дата

«Агенція оборонних закупівель» уклала контракти зі 102 вітчизняними компаніями. Майже половина – виробники БПЛА

2 хв читання

«Агентство оборонних закупівель» Міноборони уклало контракти зі 102 вітчизняними постачальниками, з яких 45% – це виробники дронів, повідомив керівник департаменту політики закупівель Міноборони Гліб Канєвський в інтервʼю «Інтерфакс-Україна».

Український оборонно-промисловий комплекс (ОПК) на другому році повномасштабного вторгнення Росії зріс втричі – до $3 млрд. Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • За його словами, 70% контрактів «Агенції оборонних закупівель» укладено з вітчизняними виробниками, а 30% – імпорт.
  • Зокрема, вітчизняних виробників Агенція закуповує переважно бронеавтомобілі, міномети, самохідні артилерійські установки тощо, а за кордоном – те, що в Україні або ніколи не виробляли, навіть за радянських часів, або були втрачені технології за період незалежності, зокрема ППО, ракети до ППО, номенклатура боєприпасів. Особливу увагу приділяють снарядам 155-го калібру, тобто натовського стандарту.
  • «Загалом зараз контракти укладені зі 102 вітчизняними постачальниками або виробниками, з яких 45% – це виробники БПЛА», – пояснив він.
  • Йдеться про виробників або постачальників, які складають на території України з іноземних компонентів свої вироби й продають їх Міністерству оборони через «Агенцію оборонних закупівель» і доставляють до Збройних сил України.
  • У «Державного оператора тилу» показник за контрактами з українським виробником дещо вищий, оскільки легка, харчова промисловість мають розвинене виробництво в Україні. «Отже, йдеться зараз про 180 українських постачальників, з яких 110 – це речовий напрям, 45 – продовольчий напрям і понад 25 компаній – напрям паливно-мастильних матеріалів», – сказав він.
  • Також Канєвський наголосив, що міжнародні компанії, які хочуть працювати з тиловим напрямом із ЗСУ, так чи інакше мають думати про локалізацію свого виробництва. Він пояснив, що від Збройних сил подають особливі вимоги технічної специфікації до всіх груп товарів тилового забезпечення. 
  • Орієнтовний бюджет агентств «Державний оператор тилу» та «Агенція оборонних закупівель» на сьогодні становить близько 280 млрд грн, і цю суму буде збільшено, тому що потреби Збройних сил України зростають.

Контекст

З 1 грудня 2023 року в Україні працює нова система закупівель для Збройних сил України, розроблена за принципами НАТО. Раніше всі повноваження щодо закупівель були зосереджені в Департаменті ресурсного забезпечення Міноборони. Нова система закупівель складається з двох рівнів. На першому рівні – Департамент політики закупівель Міноборони, на другому – два новостворених держпідприємства, які безпосередньо займатимуться закупівлями: «Агенція закупівель у сфері оборони» (ДП «Державний оператор тилу») та «Агенція оборонних закупівель». 

Український держбюджет покриває менше третини спроможностей українських виробників – на закупівлю озброєння в держбюджеті цьогоріч передбачено лише $6 млрд із необхідних $20 млрд, розповідав 13 квітня Олександр Камишін, міністр стратегічних галузей промисловості.

Українські компанії випускають дрони, артилерійські установки, бронетехніку та майже опанували виробництво натівських артилерійських снарядів калібру 155 мм. У 2024-му український ОПК може виробляти впʼятеро більше. Детальніше про це читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд