Категорія
Новини
Дата

Можливе скорочення видатків держбюджету не зачепить оборонну промисловість – Камишін

Можливе скорочення видатків державного бюджету через брак коштів не вплине на виробництво та закупівлю зброї, заявив міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін у коментарі Forbes.

Ключові факти

  • «Як сказав наш прем’єр, наш бюджет на цей рік – це бюджет оборонки, тому, звичайно, витрати на цю галузь збережуть», – зазначив Камишін.
  • Загалом оборонний бюджет на 2024 рік – близько $40 млрд. З цієї суми $30 млрд – це зарплати військовослужбовцям, $6 млрд – купівля озброєнь, $4 млрд – пальне і форма, каже Камишін. 
  • Він наголосив, що видатки на озброєння треба збільшувати, а не скорочувати. За його словами, держбюджет покриває лише третину спроможностей виробників. Через нестачу коштів у травні частина українських виробників ВПК-сектору можуть вдатися до скорочення персоналу, додав він. 

Контекст

У першому кварталі 2024-го міжнародна підтримка України втратила ритмічність – за січень–лютий вперше з початку великої війни країна отримала менше $1 млрд. 

Потреба на 2024-й – $37 млрд. Держбюджет передбачає дефіцит у еквіваленті $41 млрд.

Найбільша невизначеність – із підтримкою США. Уряд розраховував на $11 млрд від Вашингтону в період із вересня 2023-го до вересня 2024-го. Пакет допомоги Україні ще з осені застряг у Конгресі та в частині бюджетної підтримки зменшився до $7,85 млрд. Коли та у якому вигляді його можуть ухвалити, невідомо. Дискусії продовжаться вже у квітні.

Торік українські зброярі трикратно наростили виробництво – до $3 млрд. Чинні спроможності сектору вшестеро більші за бюджет на закупівлю зброї, розповідав міністр стратегічних галузей промисловості Олександр Камишін у грудні.

Серед 500 оборонних компаній, які працюють на цьому ринку, 80% – приватні. На початку повномасштабного вторгнення приватні компанії займали 20% сектору, пояснював Камишін. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні