Денис Шмигаль /Пресслужба Кабінету міністрів
Категорія
Новини
Дата

Зарплати, податки, вплив на економіку. Уряд готує нові підходи до бронювання військовозобовʼязаних

Денис Шмигаль Фото Пресслужба Кабінету міністрів

Уряд готує більш справедливі підходи до бронювання військовозобовʼязаних з урахуванням рівня зарплат, податкового навантаження, а також впливу на економіку. Про це розповів премʼєр-міністр України Денис Шмигаль на щорічній пресконференції за підсумками роботи уряду.

Ключові факти

  • Співвідношення працівників і військових для забезпечення останніх має бути вісім до одного, і виходячи з цих параметрів уряд розробляє справедливі параметри бронювання, зазначив Шмигаль.
  • За його словами, діючий механізм бронювання охоплює близько 700 000 осіб і дає змогу працювати підприємствам критичної інфраструктури або галузям, які належать до критичних потреб економіки.
  • Проте Шмигаль наголосив, що уряд хоче вдосконалити цей механізм, зробивши підхід більш практичним і більш справедливим.
  • Він зазначив, що до підприємств, які мають брати участь у механізмі бронювання, слід зараховувати і підприємства, які наповнюють держбюджети, що надають змогу фінансувати Сили безпеки оборони в повному обсязі.
  • «Сплата податків, офіційна зарплата має бути середньою або вищою за середню по галузі», – вважає Шмигаль.

Контекст

Раніше новий механізм бронювання працівників анонсував президент Володимир Зеленський. Він наголосив на необхідності проведення відкритого діалогу між державою та підприємцями щодо цього питання.  

«Зберігати економіку дуже потрібно. Але при цьому ми повинні не забувати: ми не можемо залишити хлопців на передовій без ротації. Це також дуже важливо. Сьогодні це пріоритет. Тому ми дотримуємося цієї формули: ти воюєш або працюєш на державу», – сказав Зеленський. Також, за його словами, важливо знайти формат підтримки бізнесу, який працює відкрито та сплачує податки. 

Forbes раніше писав про концепцію доплат фіксованого військового збору, яку розглядають у Верховній Раді. Вона має на меті, зокрема, вивести з тіні частину з 3,4 млн чоловіків призовного віку, які офіційно ніде не працюють, не служать і не є фізособами-підприємцями.

Концепція передбачає, що компанії усіх галузей економіки зможуть забронювати до 50% військовозобовʼязаних чоловіків, доплативши в бюджет додатково певну суму за кожного офіційно працевлаштованого співробітника. Розглядались варіанти від 6000 грн до 30 000 грн на місяць. Поки що йдеться про 20 000 грн. 

Залежно від сценарію змін до процедури автоматичного бронювання, яка діє зараз, та виходячи зі ставки фіксованого військового збору в 20 000 грн за одного співробітника, сукупні додаткові надходження до бюджету можуть скласти від 266 млрд грн до 307 млрд грн на рік. Без урахування легалізації частини неофіційно працевлаштованих, йдеться про діапазон від 68 млрд грн до 104 млрд грн на рік.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні