Категорія
Новини
Дата

Концепція «платного» бронювання за 20 000 грн на місяць може принести в бюджет до 307 млрд грн. Вона враховує вихід частини громадян з тіні

Концепція доплат фіксованого військового збору, що розглядається у Верховній Раді, має на меті, зокрема, вивести з тіні частину з 3,4 млн чоловіків призовного віку, які офіційно ніде не працюють, не служать і не є фізособами-підприємцями. Forbes ознайомився з попередніми розрахунками авторів концепту суми, скільки це може принести державному бюджету.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Концепція передбачає, що компанії усіх галузей економіки зможуть забронювати до 50% військовозобовʼязаних чоловіків, доплативши в бюджет додатково певну суму за кожного офіційно працевлаштованого співробітника. Розглядались варіанти від 6 000 до 30 000 грн в місяць. Поки йдеться про 20 000 грн.
  • У попередніх (але не остаточних) розрахунках, які є розпорядженні Forbes, припускається, що в близько 3,4 млн чоловіків призовного віку в Україні офіційно не працевлаштовані, не служать в Силах оборони й не є фізособами-підприємцями. Автори концепції допускають, що у разі змін правил бронювання може легалізуватися близько чверті таких громадян.
  • В залежності від сценарію змін до процедури автоматичного бронювання, яка діє зараз, та виходячи зі ставки фіксованого військового збору у 20 000 грн за одного співробітника, сукупні додаткові надходження до бюджету можуть скласти від 266 до 307 млрд грн на рік. Без урахування легалізації частини неофіційно працевлаштованих, йдеться про діапазон від 68 до 104 млрд грн на рік.
  • Розробники концепту поки фінально не визначились, як залучити до цього чи подібного механізму ФОП. У вказаних розрахунках бронювання громадян на цій формі зайнятості не враховане.
  • Як повідомив 26 січня у Facebook-дописі Голова економічного комітету Ради Дмитро Наталуха, що залучений до роботи над концептом, зазначив, що про законопроєкт, що може бути написаний на базі цих припущень поки не йдеться. «Ми зараз тестуємо вірність чи хибність певних гіпотез і припущень, – сказав він. – Якщо одні гіпотези знайдуть підтвердження, а інші — спростування, на нас чекатиме ще і презентація цієї концепції і колегам, і урядовцям, і керівництву країни».
  • У коментарях під дописом Наталуха додав, що описана модель дійсно може вивести з тіні частину громадян, що працюють неофіційно.

Контекст

Станом на березень 2023 було заброньовано 528 000 працівників українських компаній.

Наразі правила бронювання прописанні у постанові Уряду № 76, останні суттєві зміни вносились влітку 2023-го. Щоб забронювати працівників, приватна компанія має відповідати щонайменше трьом із семи критеріїв, а саме:

  • сума сплачених податків, зборів, платежів до бюджету та сума сплаченого єдиного внеску (ЄСВ) протягом року перевищує еквівалент 1,5 млн євро;
  • сума надходжень в іноземній валюті, крім кредитів і позик за рік перевищує еквівалент 32 млн євро;
  • підприємство має стратегічне значення для економіки та безпеки держави відповідно до переліку;
  • підприємство має важливе значення для національної економіки чи задоволення потреб територіальної громади;
  • підприємство не має заборгованості зі сплати ЄСВ;
  • розмір середньої заробітної плати працівників підприємства за останній квартал не менший за розмір середньої заробітної плати в регіоні за IV квартал 2021 року;
  • підприємство є резидентом Дія Сіті.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні