Крісталіна Георгієва /з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal
Категорія
Новини
Дата

«Заслужила міжнародну підтримку». МВФ озвучив економічні здобутки України і наголосив на потребі $42 млрд фінансування

Директорка-розпорядниця Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва Фото з особистої сторінки Дениса Шмигаля/facebook.com/dshmyhal

Україна потребує $42 млрд зовнішнього фінансування у цьому році, повідомила директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва в інтервʼю CNBC. За її словами, країна повністю заслужила ці гроші, враховуючи її економічні здобутки.

Ключові факти

  • «Скажу прямо: Україна заслужила на підтримку міжнародної спільноти своїми дуже розважливими внутрішніми діями. Вони зібрали податків на 36% ВВП. Я не знаю багато країн, які це роблять навіть без війни», – сказала Георгієва.
  • Також вона наголосила, що Україні вдалося знизити інфляцію з 27% до 5%, а також відновити перспективи економічного зростання, яке зараз становить 4,5%.
  • Вона наголосила, що без міжнародної підтримки є ризик того, що всі ці здобутки можуть бути втрачені.
  • Георгієва нагадала, що Євросоюз уже підтримав пакет фінансової допомоги для України, і вона сподівається, що Конгрес США теж затвердить підтримку для України.

Контекст

МВФ схвалив чотирирічний кредит для України минулого року, вперше надавши кредит країні, яка перебуває у стані війни. Програму скоординовано з Європейським Союзом, США та іншими країнами «Великої сімки», які пообіцяли фінансову допомогу, щоб допомогти покрити бюджетний дефіцит Києва.

Виконавча рада МВФ схвалила виділення Україні $900 млн у грудні та закликала інші країни й кредиторів виконати свої зобовʼязання.

Конгрес США тривалий час блокує понад $60 млрд фінансування України, запрошеного президентом Джо Байденом, більша частина якого призначена для озброєнь. 

1 лютого Рада Європи затвердила чотирирічний пакет фінансування України на €50 млрд. Рішення про створення механізму, відомого також як Ukraine Facility, очікувалося ще під час саміту ЄС 14 грудня (на ньому Єврорада погодилася почати з Україною переговори про вступ до ЄС), але його відклали, зокрема через блокування з боку Угорщини.

8 лютого Сенат США ухвалив рішення, необхідне для подальшого розгляду законопроєкту про виділення $95 млрд допомоги Україні, Ізраїлю і Тайваню без міграційної реформи. Однак деякі республіканці в Палаті представників категорично виступають проти допомоги Україні, інші хочуть відновити дебати щодо стримування хвилі міграції через кордон США.

До Києва 12 лютого з робочим візитом прибули представники Міжнародного валютного фонду. Ціль візиту – обговорення економічної політики влади України та виклики, що стоять перед економікою.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні