Україна отримала близько $73,7 млрд прямої бюджетної підтримки від партнерів із початку вторгнення – Марченко /надано пресслужбою
Категорія
Новини
Дата

Україна отримала близько $73,7 млрд прямої бюджетної підтримки від партнерів із початку вторгнення – Марченко

надано пресслужбою

З 24 лютого 2022 року міжнародні партнери спрямували Україні $73,7 млрд прямої бюджетної підтримки, повідомив міністр фінансів України Сергій Марченко під час зустрічі з тимчасово повіреним у справах Посольства Франції в Україні Бенжаменом Рорігом. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Міністр фінансів подякував уряду Франції за допомогу Україні, зокрема за бюджетну підтримку у близько €400 млн.
  • Марченко зазначив, що завдяки допомозіі донорів Кабмін мав змогу забезпечувати стійке державне управління в Україні та профінансувати в повному обсязі соціальні й гуманітарні видатки держбюджету. 
  • У контексті обговорення держбюджету України на 2024 рік, міністр фінансів наголосив, що потреба у зовнішньому фінансуванні складає більше $37 млрд.
  • Марченко додав, що Україна розраховує на підтримку, щоб профінансувати першочергові видатки, а саме соціальну та гуманітарну сферу.
  • «Ритмічне надходження коштів від міжнародних партнерів є необхідним для збереження макрофінансової та економічної стабільності країни», – сказав він.

Контекст

Єврокомісія пообіцяла виділити €50 млрд на наступні чотири роки, але Угорщина та Словаччина виступили проти подальшого фінансування Києва, посилаючись на занепокоєння корупцією. 

Ситуація також ускладнюється спротивом деяких республіканців у Конгресі США щодо подальшої допомоги Україні, яку пропонує адміністрація Джо Байдена.

4 листопада, виступаючи в Києві, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн пообіцяла до кінця року знайти рішення щодо залучення прибутків, отриманих від заморожених російських активів, для відбудови України. ЄС від початку війни в Україні заморозив активи російського Центрального банку на понад €200 млрд. Значна частина цих коштів перебуває на зберіганні в депозитарії Euroclear і принесла вже майже €750 млн прибутку в першому кварталі 2023 року. ЄС також заморозив понад €24 млрд активів, які належать підсанкційним росіянам і російським компаніям.

Раніше Марченко заявляв, що недостатня фінансова допомога від партнерів у 2024-му призведе до негативних економічних наслідків не тільки для України, а й для всієї Європи. За його словами, Україні загрожує «діра» у $29 млрд без подальшої підтримки з боку союзників. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні