Прем’єр Угорщини Віктор Орбан /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Посол України в ЄС назвав три варіанти обходу вето Угорщини на €50 млрд фіндопомоги Україні від ЄС

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан. Фото Getty Images

На саміті ЄС 1 лютого Угорщина може знов накласти вето на надання Україні €50 млрд на 2024-2027 роки в рамках програми Ukraine Facility. Але є як мінімум три варіанти для надання фінансової допомоги без згоди Угорщини, розповів в інтерв’ю Forbes посол України при ЄС Всеволод Ченцов.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти:

  • Зараз пропонується варіант А – створити фонд для України, який діятиме чотири роки в рамках бюджету ЄС. Угорщина може накладати на нього вето, але є альтернативні шляхи.
  • Варіант Б – позабюджетний фонд, куди держави-члени ЄС можуть робити внески. Інший – Єврокомісія може запозичувати допомогу під свою гарантію. Ще один – макрофінансова допомога, тобто періодичні запозичення від Єврокомісії під гарантії.
  • Варіант А – дешевший і зручніший, тому йому віддається перевага, каже Ченцов. Угорщина розуміє, що є альтернативи для обходження її вето. І як будь-яка країна не зможе гратися у вето постійно. «Думаю, що буде ухвалено варіант А», – вважає посол.
  • У фінальному рішенні можуть бути запобіжники чи положення щодо періодичного перегляду показників, додає Ченцов. Минулого року ЄС надав близько €18 млрд для покриття бюджетного дефіциту – цього року орієнтовно будуть такі ж показники.
  • Надалі сума запозичень залежатиме від потреб. «Сподіваємося, економіка [України] запрацює і потреби у запозиченнях знизяться», – підсумовує посол.

Контекст

Прем’єр Угорщини Віктор Орбан на саміті Євроради 14 грудня заблокував виділення Україні €50 млрд в рамках програми Ukraine Facility на 2024-2027 роки. Відтоді Єврокомісія намагається розвʼязати цю проблему. Вона стає ще більш актуальною, якщо врахувати, що безвихідна ситуація в Конгресі США означає невизначеність у підтримці Києва з боку Вашингтона.

Долю програми лідери ЄС обговорюватимуть на позачерговому саміті 1 лютого.

Першочерговими вимогами Орбана було розблокування коштів (близько €20 млрд), які ЄС заморозив Угорщині за недемократичні практики в країні. 

Зараз Орбан готовий зняти вето, якщо фінансування України переглядатимуть щорічно, кажуть джерела Politico. За даними FT, ЄС готовий на поступки. Але також готує резервний план на суму до €20 млрд для України з використанням структури боргу, яка дозволяє обійти вето Орбана.

Єврокомісія також готова проводити щорічний аудит допомоги та запровадити пункт про «екстрене гальмування», згідно з яким будь-яка країна зможе винести серйозні побоювання щодо виплат Україні на обговорення саміту лідерів ЄС. Однак це не дасть Угорщині додаткової можливості накласти вето на фінансування, наголошує FT.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні