Шарль Мішель /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Лідери ЄС схвалили пакет фінансової допомоги Україні на €50 млрд

Президент Європейської ради Шарль Мішель Фото Getty Images

Лідери країн-членів Європейського союзу одноголосно підтримали виділення пакету допомоги Україні у розмірі €50 млрд, повідомив президент Європейської ради Шарль Мішель. В українському уряді очікують на перший платіж обсягом €4,5 млрд вже у березні.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «У нас є угода. Єдність. Усі 27 лідерів домовилися про додатковий €50млрд пакет підтримки України в рамках бюджету ЄС. Це забезпечує стійке, довгострокове і передбачуване фінансування для України. ЄС бере на себе лідерство і відповідальність у підтримці України; ми знаємо, що поставлено на карту», – написав він.
  • Премʼєрміністр України Денис Шмигаль подякував Європейській раді за підтримку створення нового фінансового інструменту для України Ukraine Facility.
  • Він зазначив, що значна частина коштів цієї чотирирічної програми буде спрямована до держбюджету й допоможе у фінансуванні бюджетного дефіциту. Ще один компонент програми передбачає створення спеціального інвестиційного інструменту для покриття ризиків у пріоритетних секторах.
  • У Міністерстві економіки повідомили, що наступним етапом після сьогоднішнього схвалення стане визначення фінальних умов програми в рамках тріалогу між Єврорадою, Єврокомісією та Європарламентом.
  • Очікується, що фінальний регламент буде ухвалено Європарламентом під час пленарної сесії 26-29 лютого.
  • «Ми розраховуємо отримати перший платіж обсягом €4,5 млрд вже у березні. Наразі Уряд працює над відповідною угодою про перехідне фінансування спільно з європейськими партнерами», – зазначила перший віцепремʼєр-міністр економіки Юлія Свириденко.
  • За даними «Інтерфакс-Україна», рішення про надання Україні €50 млрд супроводжується умовою щорічного обговорення виконання з метою надання рекомендацій. Відповідне рішення прописано у висновках Європейської ради, які є у розпорядженні агентства.
  • «На основі річного звіту Комісії про реалізацію Ukraine Facility (Українського фонду) Європейська рада буде щорічно проводити дебати з питань реалізації фонду з метою надання рекомендацій», – сказано в документі. За необхідності через два роки Єврорада може запропонувати Єврокомісії внести пропозицію для розгляду в контексті багаторічного бюджету ЄС (MFF).

Контекст

Пакет підтримки від ЄС покликаний допомогти покрити потреби України на 2024-2027 роки, включаючи €33 млрд у вигляді дешевих кредитів та €17 млрд у вигляді грантів із бюджету ЄС, щоб забезпечити Києву стабільне фінансування у боротьбі з вторгненням Росії.

Водночас це суперечить ідеї передбачуваного фінансування. Для того, щоб гроші надходили з бюджету ЄС, необхідна була одностайність серед 27 країн ЄС.

15 грудня 2023-го угорський премʼєр-міністр Віктор Орбан заявив, що Угорщина не підтримає надання фінансової допомоги Україні з бюджету ЄС. На саміті ЄС у Брюсселі наклав вето на поправку до бюджету спільноти, яка передбачає виділення Україні €50 млрд протягом 2024–2027 років.

Угорщина, яка підтримує тісні звʼязки з Москвою, наполягала на щорічному перегляді, який би дав їй право накладати вето на виплати щороку. 

31 січня стало відомо, що у проєкті висновків саміту нібито передбачено проведення щорічних дебатів щодо пакету допомоги Україні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні