Категорія
Новини
Дата

Засновник Duty Free, філантроп Чак Фіні помер у віці 92 років

Американський підприємець Чак Фіні, який заснував мережу магазинів Duty Free, помер у віці 92 років 9 жовтня у Сан-Франциско. Про це повідомив започаткований ним благодійний фонд The Atlantic Philanthropies.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Фіні заснував мережу магазинів Duty Free Shoppers в 1960 році, а вже в 1988-му потрапив до списку 400 найбагатших мільярдерів США за версією Forbes. Його статки тоді оцінювалися у $1,3 млрд. 
  • Через кілька років Forbes повідомив, що помилився в оцінці капіталу, адже на той час підприємець таємно переказав левову частку своїх статків на благодійність. Загалом Фіні заробив на магазинах Duty Free майже $8 млрд.
  • З часом він став одним із основоположників руху «Віддавати за життя». Ця концепція надихнула мільярдерів Білла Гейтса та Воррена Баффета, які запустили ініціативу Giving Pledge. Вона мала переконати найбагатших людей у світі віддати половину свого статку на благодійність ще за життя.
  • У 2012 році Фіні заявляв, що зі всіх свїх статків залишив лише близько $2 млн на пенсію для себе та своєї дружини, а решту передав до благодійного фонду.
  • Останні 10 років життя Фіні разом із другою дружиною жили в орендованій квартирі в Сан-Франциско.
Засновник Duty Free, філантроп Чак Фіні помер у віці 92 років /Фото 1

Чак Фіні. Фото: The Atlantic Philanthropies

На що були витрачені $8 млрд?

Філантроп віддав $3,7 млрд на освіту, у тому числі $1 млрд своїй alma mater – Корнелльському університету, куди він вступив за пільговою програмою для ветеранів Другої світової. Понад $870 млн витрачені на боротьбу за права людини і соціальні зміни, наприклад $62 млн – на рух за скасування смертної кари у США, а $76 млн – на підтримку реформи американської медицини (Obamacare). На охорону здоров’я пішли $700 млн, включаючи $270 млн на суспільну охорону здоров’я у В’єтнамі і $176 млн на Міжнародний інститут здоров’я мозку при Каліфорнійському університеті у Сан‑Франциско. Більше про життя Чака Фіні читайте тут.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні