Мільярдеру Чаку Фіні знадобилося кілька десятиліть, щоб роздати багатство на благодійність. Тепер він щасливий /Getty Images
Категорія
Найбагатші
Дата

Мільярдеру Чаку Фіні знадобилося кілька десятиліть, щоб роздати багатство на благодійність. Тепер він щасливий

Getty Images

Ощадливий аж до аскетизму Чак Фіні, 89, який заснував у 1960‑ті роки мережу магазинів безмитної торгівлі Duty Free Shoppers, вигадав ідею Giving While Living. Її сутність полягає в тому, щоб витратити більшу частину статків на великі благодійні проєкти за життя, а не через фонд, створений після смерті. Якщо не можна прихопити гроші із собою в могилу, то чом би не роздати їх самому: контролювати витрати і бачити результат на власні очі?

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Ми багато чого навчилися. Можна було б зробити щось інакше, але я і без того дуже задоволений. Радий, що досяг мети, доки сам ніс вахту, – говорить Фіні. – А всім, хто цікавиться проєктом Giving While Living, скажу: спробуйте, вам сподобається».

За останні 40 років Фіні пожертвував благодійним товариствам, фондам та університетам по всьому світу понад $8 млрд через власний фонд Atlantic Philanthropies. Коли я вперше зустрів Чака у 2012‑му, він розповів, що відклав близько $2 млн на пенсію собі й дружині. Іншими словами, він віддав на доброчинність на 375 000% більше, ніж у нього залишилося.

Фіні жертвував анонімно. Доки інші філантропи збирали армію журналістів і сурмили про свою благодійність, він щосили намагався триматися в тіні. За секретну глобальну благодійну кампанію Forbes назвав мільярдера «Джеймсом Бондом філантропії».

І ось Фіні вийшов із тіні. Людина, яка заробила статки на продажі предметів розкоші туристам і створила величезний фонд прямих інвестицій General Atlantic, живе у Сан‑Франциско, у скромній квартирі, що нагадує кімнату першокурсника в гуртожитку. Коли я заходив туди кілька років тому, над простим дерев’яним столом висіли роздруковані на принтері фотографії друзів і рідних. На столі стояла непоказна табличка з оргскла з написом «Вітаємо Чака Фіні з тим, що пожертвував на благодійність $8 млрд».

У цьому весь Фіні: непримітний чоловік, чиї вчинки дають величезний ефект. Переставши бути таємними, його крупні пожертвування підкорили серця найвпливовіших підприємців та філантропів. Його непоказна щедрість і сміливі вкладення підштовхнули Білла Гейтса та Воррена Баффета запустити в 2010 році ініціативу «Клятва дарування», щоб переконати найбагатших людей світу віддати за життя на благодійність як мінімум половину статку. «Чак надихнув нас. Він став для всіх нас прикладом, – говорить Баффет. – Після моєї смерті знадобиться ще 12 років, аби домогтися того, що він зробив за життя».

Фіні давав великі гроші на розв’язання великих проблем: мирне врегулювання у Північній Ірландії, модернізацію системи охорони здоров’я у В’єтнамі, створення центру високих технологій на острові Рузвельта в Нью‑Йорку за $350 млн. Фіні не хотів чекати, щоб після смерті благодійний фонд його імені виділяв копійчані суми на вирішення копійчаних завдань. Він полював за серйозними справами, на які міг кардинально вплинути, і діяв безоглядно.

У 2019 році я працював із фондом Atlantic Philanthropies над звітом, який мав підбити підсумок десятиліть доброчинної діяльності Фіні. Цей документ рясніє цифрами й фактами, але Фіні сформулював свою мету двома реченнями: «Не бачу причин відкладати благодійність на потім, якщо вже зараз можна зробити стільки хороших і важливих справ. До того ж за життя жертвувати веселіше, ніж після смерті».

14 вересня 2020‑го Фіні завершив місію завдовжки у 40 років і підписав документ про закриття Atlantic Philanthropies. Церемонію транслювали в Zoom, у ній брали участь Білл Гейтс та колишній губернатор Каліфорнії Джеррі Браун. Лист подяки Фіні за його роботу надіслала спікер Палати представників Ненсі Пелосі.

На піку в 10 міжнародних офісах Atlantic Philanthropies, розташованих у семи часових поясах, працювало понад 300 співробітників. Дата закриття фонду була визначена багато років тому. Довгостроковий план Фіні передбачав, що до 2020 року він здійснюватиме ризиковані й важливі пожертвування, роздасть усі гроші і закриє фонд. Такий підхід додавав наполегливості й дисципліни. Він допоміг Atlantic Philanthropies задокументувати свою історію, підбити підсумок перемог і поразок та показати іншим благодійним організаціям траєкторію руху. «Ми займаємося благодійністю, виходячи з наших можливостей. Ми не плануємо довго залишатися в ділі», – сказав Фіні у 2019‑му.

На що були витрачені $8 млрд? Філантроп віддав $3,7 млрд на освіту, у тому числі $1 млрд своїй alma mater – Корнелльському університету, куди він вступив за пільговою програмою для ветеранів Другої світової. Понад $870 млн витрачені на боротьбу за права людини і соціальні зміни, наприклад $62 млн – на рух за скасування смертної кари у США, а $76 млн – на підтримку реформи американської медицини (Obamacare). На охорону здоров’я пішли $700 млн, включаючи $270 млн на суспільну охорону здоров’я у В’єтнамі і $176 млн на Міжнародний інститут здоров’я мозку при Каліфорнійському університеті у Сан‑Франциско.

Одне з останніх пожертвувань – $350 млн Корнелльському університету на створення центру високих технологій на острові Рузвельта – класичний приклад підходу Фіні до благодійності. Дуже ощадливий у повсякденному житті, він був ладен витрачати великі гроші і йти до кінця, коли цінність проєкту переважала ризики.

Опубліковано в четвертому номері журналу Forbes (жовтень 2020)

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні