Засновниця Theranos Елізабет Голмс почне відбувати тюремний термін 30 травня
Категорія
Новини
Дата

Засновниця Theranos Елізабет Голмс почне відбувати тюремний термін 30 травня

Засновниця Theranos Елізабет Голмс 30 травня почне відбувати тюремний термін за шахрайство з інвесторами у стартапі з аналізу крові, який колись оцінювався у $9 млрд, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зокрема, у середу, 17 травня, окружний суддя США Едвард Давіла призначив остаточну дату, коли 39-річна Голмс почне відбувати свій термін – 11 років та три місяці у вʼязниці.
  • Голмс стала відомою після того, як заявила, що маленькі пристрої Theranos можуть проводити безліч діагностичних тестів всього з кількома краплями крові. Минулого року її було визнано винною в шахрайстві на суді в Сан-Хосе, штат Каліфорнія.
  • У ході судового розгляду прокурори заявили, що Голмс спотворила інформацію про технології та фінанси Theranos. Голмс свідчила на свій захист, говорячи, що на той момент вона вважала свої свідчення точними.
  • В апеляції Голмс заперечує кілька ухвал судді, в тому числі те, що вона надала докази точності тестів Theranos, які були зроблені після її заяв інвесторам.
  • Колишній президент Theranos Рамеш Балвані був визнаний винним у шахрайстві з інвесторами та пацієнтами Theranos на окремому судовому процесі і засуджений до 12 років і 11 місяців тюремного увʼязнення. 
  • Балвані почав відбувати покарання 20 квітня, після того, як суд відхилив його прохання про звільнення під заставу під час його апеляції.

Контекст

Із 2003 по 2018 рік Theranos залучила понад $900 млн у п’яти раундах від 275 інвесторів. Оцінка компанії виросла до $9 млрд. Щоб фінансувати стартап, Голмс обрала таку стратегію: замість того, щоб залучати гроші від венчурних інвесторів, вона продала свою ідею сенаторам, ритейлерам та медіамагнатам на зразок Руперта Мердока.

У раді директорів компанії були Генрі Кіссінджер та Джордж Шульц. Більшість інвесторів ніколи не вкладали в подібні стартапи та покладалися на слова засновниці та статус інших акціонерів компанії, тому не проводили детальний due diligence.

Минулого року, після 15 тижнів судових засідань, суд у США визнав засновницю біотех-стартапу Theranos Елізабет Голмс винною в шахрайстві. Голмс залучила близько $900 млн у розробку технології швидкого аналізу крові, яка ніколи не працювала. 

3 січня 2022 року суд присяжних у США визнав Голмс винною за чотирма з 11 обвинувачень, зокрема, в брехливому переконуванні інвесторів, що прилад Theranos може робити сотні медичних тестів, аналізуючи всього одну краплю крові. Ще за трьома звинуваченнями, зокрема, щодо обману пацієнтів та видачі неточних результатів аналізів, Голмс виправдали. За іншими пунктами присяжні не дійшли згоди навіть після семи днів переговорів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні