У США триває суд над засновницею Theranos. Як брехня Елізабет Голмс вплинула на стосунки між інвесторами та стартапами /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

У США триває суд над засновницею Theranos. Як брехня Елізабет Голмс вплинула на стосунки між інвесторами та стартапами

Getty Images

У вересні 2021-го у США почався суд над Елізабет Голмс, засновницею стартапу Theranos. Вона відкрила компанію у 19 років, кинувши Стенфорд, і хотіла змінити медицину, навчившись робити сотні медичних тестів, аналізуючи одну краплю крові. Theranos залучив понад $900 млн та мав оцінку у $9 млрд, аж поки не виявилось, що компанія продає фальшиву технологію. Як тепер захищається Голмс та що її історія означає для індустрії

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Усі знали про ризик». Як створювалась ілюзія успіху Theranos

Завдання адвокатів Голмс – довести, що вона приймала суперечливі рішення, бо вірила у свою ідею, а не просто хотіла отримати незаконну вигоду від інвесторів та суспільства. Якщо Голмс визнають винною – їй загрожує 20 років у в‘язниці.

Що Голмс каже на свій захист? Вона запевняє, що стартапи часто роблять помилки, особливо, якщо працюють зі «складними» технологіями. «Невдачі не є злочином», – сказав адвокат Голмс Ленс Вейд. «Намагатися з усіх сил і не досягти успіху – це також не злочин».

Спочатку інвестори й не очікували, що стартап буде успішним. «Гарантії не було», – сказав Кріс Лукас з Black Diamond Ventures. – Це і є венчурне інвестування». З 2006 по 2013 рік він вклав у компанію понад $7 млн і очікував, що в майбутньому зможе повернути інвестиції.

Голмс вибрала успішну стратегію – замість того, щоб залучати гроші від венчурних інвесторів, вона продала свою ідею сенаторам, рітейлерам та медіамагнатам на зразок Руперта Мердока. У раді директорів компанії були Генрі Кіссінджер та Джордж Шульц. Більшість інвесторів ніколи не інвестували у подібні стартапи, але Голмс змусила їх повірити, що це важливо.

За кулісами фейкового успіху Theranos також стояв президент компанії Рамешем Балвані, якому суд висунув ті ж звинувачення, що і Голмс. Ще під час роботи у Theranos Голмс та Балвані були у романтичних стосунках та жили разом з 2005 по 2015 рік. Зараз Голмс ствердужє, що їхні стосунки були насильницькими: Балвані критикував її особистість і казав, що вона ніколи не досягне успіху. Адвокати Голмс використовують стосунки між Балвані і Голмс, щоб полегшити звинувачення проти неї.

Голмс часто перекладає відповідальність за провал Theranos на інших. Коли її запитали, хто перевіряв ефективність тестів – вона вказала на Адама Розендорфа, директора лабораторії; у невдалому партнерстві з Walgreens Голмс звинуватила віцепрезидента Деніела Янга, а в нереалістичних фінансових прогнозах – Балвані.

Усього Theranos залучила більше $900 млн у п’яти раундах від 275 інвесторів. «Це були досвідчені люди, які розуміли, на який ризик ідуть», – каже Вейд. Інвестори покладалися на слова Голмс та статус акціонерів компанії, тому не проводили детальний due diligence, каже Майкл Грілі, генеральний партнер бостонського фонду Flare Capital Partners.

Інвестор Алан Айзенман вклав у Theranos близько $1 млн з 2006-ого року. Під час свідчень у суді у листопаді він розповів, що його вразили три речі, про які говорила Голмс: 

  • що інвестором та радником Theranos був Ларрі Еллісон, засновник Oracle;
  • компанія нібито мала контракти з кількома фармацевтичними гігантами, зокрема Pfizer
  • Theranos прогнозувала отримати $200 млн доходу у 2008 році.

Інвестор Браян Гроссман розповів, що за тиждень до першої інвестиції у Theranos, страхова компанія, яка перевіряла стартап сказала, що технологія Голмс не працює. Проте Гроссман повірив у неї й інвестував $96 млн. СЕО американської мережі супермаркетів Safeway Стівен Берд інвестував близько $350 млн у Theranos, бо був зачарований Голмс – «вона харизматична і розумна», – каже він.

У медіа Голмс часто порівнювали зі Стівом Джобсом і вона заохочувала таке порівняння: носила чорний гольф, говорила низьким голосом, виголошувала промови про велике майбутнє Theranos. «Вона була однією з найбільш вражаючих СЕО, яких я коли-небудь зустрічав», – каже Берд.

Fake it till you make it

Голмс змогла переконати інвесторів у тому, що її ідея геніальна – проте вона не змогла змусити її працювати.

Інвесторам вона розсилала фінансові звіти із підробленими цифрами та розповідала про партнерство з компаніями, які ніколи не користувалися технологією Theranos. Голмс зізналася у суді, що підробила лого фармацевтичних компаній Pfizer та Schering-Plough, коли готувала презентацію для інвесторів. Партнерство з Pfizer було визначальним фактором для Айзенмана та інших інвесторів, коли вони вирішували, чи варто вкладати в компанію.

Також Голмс обманювала пацієнтів. Вони очікували отримати швидкий та точний тест, для якого потрібна всього одна крапля крові. Проте, замість обіцяних трьох годин пацієнти часто чекали на результати три дні та не завжди отримували точні показники. Theranos запевняла, що може зробити близько 240 медичних тестів, але насправді робила менш як 12, а для іншого аналізу використовувала сторонні девайси. 

Коли це стосується здоров’я, точність має значення. У 2015 році американка Ерін Томпкінс вирішила зробити тест Theranos, бо це було дешево. Томпкінс отримала позитивний результат тесту на ВІЛ, який пізніше виявився помилковим. У вересні суд довів: Голмс знала про те, що результати багатьох тестів були неточними, проте не відреагувала. «Theranos місяцями не казала пацієнтам про результати, або просто ігнорувала запитання», – сказав під час засідання прокурор Роберт Ліч.

Виручку компанії Голмс приховувала або підроблювала. У 2014 Theranos обіцяв інвесторам, що компанія принесе понад $100 млн, у 2015 – $990 млн. Реальний виторг Theranos впав з $1,4 млн у 2010 році до $518 000 у 2011 році і до нуля в 2012 і 2013 роках. Збитки також зросли: з $16,2 млн у 2010 році до майже $57 млн у 2013 році – це близько $2 млн на тиждень.

Що кейс Theranos означає для медтех-стартапів

Світ розділився на два табори – ті, хто вважають, що кейс Theranos є типовим для індустрії стартапів і тих, хто каже, що Голмс не треба ставити у приклад.

«Журналісти люблять говорити про Theranos як типову історію у Кремнієвій долині, але таких людей як Елізабет Холмс там набагато менше, ніж у бізнесі чи в політиці», — написав у Twitter Пол Грем, засновник Y Combinator. 

Його позиція: Голмс скоріше репрезентує тих СЕО, які ведуть бізнес проти закону. У 2017-му в США оштрафували стартап Zenefits через те, що він продавав медичне страхування без державних ліцензій і вводив в оману своїх інвесторів. У 2021 на американский стартап HeadSpin подали в суд за підробку фінансових результатів та обман, який коштував інвесторам $80 млн. 

Історія із Theranos показала поганий приклад індустрії медтех-стартапів, але не зруйнувала її – надто вигідна сфера. У першій половині 2020 року венчурне фінансування цифрової медицини досягло рекордних $5,4 млрд, каже McKinsey. Розмір ринку у 2020-ому оцінювали у $142 млрд.

Інвестори шукають нову зірку у медтех-індустрії, але роблять це обачніше, ніж раніше. Коли американський підприємець Джефф Хокінс, генеральний директор стартапу Truvian Sciences, що також займається аналізом крові, піднімав інвестиції, багато інвесторів відразу згадували про Theranos. «Вони просили оглянути лабораторію та пояснити, як працює тестова машина», – каже він.

У лютому цього року Truvian залучив $105 млн інвестицій від венчурних фондів. Хокінс будує відкритий бізнес, тому інвестори перестали згадувати Theranos.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні