Лізз Трасс, Вілл Сміт, Каньє Вест /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Найбагатші
Дата

Елізабет Голмс, Ілон Маск та Вілл Сміт. Найбільші карʼєрні провали 2022 за версією Forbes

Героя-рятівника з Бенкман-Фріда не вийшло, Каньє Вест втратив багаторічний контракт із Adidas, а про Ліз Трасс не чув хіба що лінивий. Та не лише їхні карʼєри пішли у круте піке і зазнали жорсткого приземлення цього року. Фото Колаж Анна Наконечна

Героя-рятівника з Бенкман-Фріда не вийшло, Каньє Вест втратив багаторічний контракт із Adidas, а про Ліз Трасс не чув хіба що лінивий. Та не лише їхні карʼєри пішли у круте піке і зазнали жорсткого приземлення цього року.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Цього разу до карʼєрних провалів року Forbes включив людей, чиї падіння були однаково болісними, хоч і приземлення було різних ступенів жорсткості. Дехто із них ніколи не відновить довіру до себе, а іншим вдасться відродитися або стати сильнішими. Провали у політиці справа звична, тому ми чіпали політиків, окрім історичного прикладу у Великій Британії.

Сем Бенкман-Фрід, засновник та гендиректор FTX

Як і у випадку із Enron та Lehman Brothers, крах FTX може знаменувати закінчення епохи. Поки що всі намагаються розібратися у тому, що сталося і чим це загрожує, Бенкман-Фрід, нещодавній мільярдер, у якого, за його ж словами, залишилося близько $100 000, постане перед судом за низкою звинувачень у шахрайстві. Але провал криптобіржі пролив світло не лише на культ таємничості, який створив у своїй компанії Бенкман-Фрід, а й на нерозбірливих венчурних капіталістів, пенсійні фонди та менеджерів активів, які вливали мільярди доларів у компанії, в якій не було головного фінансового директора, ради директорів та прозорої бізнес-моделі. Підступність намірів Бенкмана-Фріда ще треба довести у суді, але провал його карʼєри підштовхнув законотворців та інвесторів переоцінити ризики цифрових активів.

Боб Чапек, колишній гендиректор Walt Disney Company

Заради справедливості зазначимо, що важко було б замінити славнозвісного Боба Ігера, не кажучи вже про те, щоб очолити Disney за кілька тижнів до закриття парків розваг, кінотеатрів та круїзів через пандемію. Але Чапек все тільки погіршив своїми рішеннями, які аж ніяк не сприяли поліпшенню репутації компанії. Після виходу так званого закону «не кажи гей/лесбійка» він розгнівав своїх співробітників, коли нічого не сказав із цього приводу, а потім розгнівав губернатора Флориди Рона Десантіса, коли пообіцяв допомогти скасувати той закон.

Потім був гучний позов від Скарлетт Йоганссон через виплати за її роль у «Чорній вдові», під час якого оприлюднили її зарплату. Під час нещодавнього звіту про заробітки компанії стало відомо, що втрати виросли більш ніж вдвічі у категорії «бізнес до споживача», що призвело до невиконання плану. У листопаді рада директорів Disney звернулася до героя, який не так далеко відійшов: Ігера. Але інвестори ще не переконані, що у цієї казки буде щасливий кінець.

Ембер Герд, акторка

Все ще не стихають дебати про те, що насправді відбулося між Герд і її колишнім чоловіком Джонні Деппом. Що ми точно знаємо, так це те, що коли у червні Депп подав до суду на акторку за злісний наклеп у статті 2018 року, присяжні стали на бік актора і призначили йому компенсацію від колишньої у розмірі $8,35 млн.

19 грудня вона написала на своїй сторінці, що «втратила віру у судову систему Америки», тому пішла на угоду, за якою виплатить позивачу $1 млн. Карʼєра Деппа, схоже, пішла вгору після вердикту: він оголосив про альбом із Джеффом Беком, зіграв Людовика XV у фільмі «Фаворитка», взяв участь у модному показі Ріанни, продовжив угоду на участь у рекламній кампанії парфумів Sauvage і став режисером та співпродюсером (разом з Аль Пачино) фільму про Модільяні. А от перспективи Герд залишаються у підвішеному стані. Фанати «Аквамена» все ще чекають, чи сцени із нею видалять із нового фільму, а на стадії постпродакшену перебуває її фільм «У вогні», який зняли до вердикту.

Елізабет Голмс, засновниця і колишня гендиректорка Theranos

Елізабет Голмс /Getty Images

На початку 2022-го присяжні визнали Голмс винною у шахрайстві та змові з метою шахрайства і дали 11 років у федеральній вʼязниці Фото Getty Images

На початку 2022-го присяжні визнали Голмс винною у шахрайстві та змові з метою шахрайства, що стало завершенням багаторічної саги навколо стартапу, що пропонував проривну технологію аналізу крові. Саме ця справа втілила у собі і підкреслила небезпеки зациклення Кремнієвої долини на харизматичних засновниках. Статки дівчини, яка недовчилася у Стенфорді, колись оцінювали у $9 млрд, поки Wall Street Journal не розкрив брудні секрети її діяльності.

Колишня гендиректорка, яка навмисно копіювала манеру поведінки Стіва Джобса та змогла обманути досвідчених членів ради директорів, таких як колишній міністр оборони США Джеймс Маттіс, нарешті почула свій вирок – 11 років у федеральній вʼязниці. В New York Times так написали про вирок: «Вердикт знаменує кінець ери. Навіть розмитій межі між балачками і реальними досягненнями, якою грішить Кремнієва долина, нарешті дали бій». Враховуючи інших учасників цього списку, чи так це насправді?

Алекс Джонс, радіоведучий та засновник InfoWars

Хоч Джонс стверджує, що надихається роботою Ларрі Кінга та Джонні Карсона, його бренд створювався далеко не на принципах відповідального журналізму. Він будував свою карʼєру на сміховинних теоріях змови, таких як теракт 11-го вересня – це робота американського уряду, а той же уряд спонсорує хімічну кампанію з перетворення людей на геїв. Але у 2022-му

Джонсу нарешті довелося заплатити за розкачування однієї із своїх теорій. У 2012-му він у своїх передачах постійно говорив про те, що стрілянина в молодшій школі Сенді-Гук, коли злочинець розстріляв 27 дітей та працівників школи, була постановкою із акторами. За такий наклеп батьки кількох убитих дітей подали на Джонса до суду, і суд призначив ведучому виплати батькам жертв майже $1,5 млрд компенсацій, і це ще може бути не кінець.

Джонс подав документи на банкрутство, заявляючи про свої незначні активи, але за деякими оцінками, його статки можуть досягати $270 млн. Ясно поки що те, що він більше не зможе заробляти на жорстокій брехні, а ті, хто наслідує його «бізнес-модель», тепер двічі подумають про таку карʼєру.

Тревор Мілтон, засновник та колишній гендиректор Nikola

Автовиробник Nikola, який прагнув стати Tesla у світі вантажівок, був дітищем Мілтона, ще одного бунтівника проти формальної освіти. Розбагатів він у 2020-му, коли його компанія вийшла на біржу і ненадовго навіть обійшла за вартістю Ford. Карʼєра Мілтона покотилася у прірву, коли він змушений був піти з посади гендиректора після розгромного звіту інвестора-активіста про шахрайство у компанії.

Минулого року горе-новатору висунули обвинувачення у кількох видах шахрайства, а цього жовтня його визнали винним. Прокурори заявили, що Мілтон був «аферистом», який зачарував інвесторів порожніми обіцянками про те, що його компанія значно ближча до виробництва «зеленого» водню, ніж насправді, і що угоди із клієнтами – то попередні домовленості, які можна скасувати. За словами його адвокати, Мілтон, якому мають оголосити вирок у січні, пообіцяв «продовжити боротьбу», а прокурори перекрутили слова його клієнта.

Ілон Маск, гендиректор Twitter, Tesla, SpaceX

Маск хотів відмовитися від покупки Twitter – не вийшло. Після власного опитування користувачів про своє майбутнє у соцмережі Маск сказав, що піде з посади гендиректора Twitter щойно знайде собі заміну. Це добре. З 28-го жовтня, коли Маск став на $44 млрд біднішим, своєю роботою у соцмережі він демонструє приклад поганого лідерства. Він пішов у рознос зі скороченнями працівників, кепкував з користувачів, скасовував важливу політику компанії, а також виставляв себе захисником свободи слова, одночасно блокуючи акаунти журналістів і погрожуючи баном акаунтам чи постам, які рекламують конкурентів.

Така поведінка не пройшла безслідно: доходи Twitter поповзли донизу разом із особистими статками Маска і акціями Tesla. Інвестори Маскових компаній стали все більше перейматися його здатністю впоратися із керівництвом усіх компаній, які очолює мільярдер. Хай що б там Маск не вирішив врешті роботи із Twitter, його репутація вже зазнала удару, який може мати довгострокові наслідки.

Ілон Маск /Getty Images

Неоднозначна поведінка Маск на посаді гендиректора Twitter призвела до того, що доходи Twitter поповзли донизу разом із особистими статками Маска і акціями Tesla. Фото Getty Images

Вілл Сміт, актор, музикант, продюсер

Цей ляпас почули у всьому світі – принаймні у світі кіно та розваг. За ляпас Крісу Року на церемонії вручення «Оскару» Сміт вибачився і відмовився від членства в Академії кінематографічних мистецтв і наук. Тепер же скандал, який трапився у ніч, коли Сміт виграв омріяну статуетку як найкращий актор, може затьмарити вихід його фільму «Звільнення» про раба, який став символом аболіціонізму.

«Я розумію, що хтось може бути не готовий», – сказав Сміт про майбутніх глядачів фільму. Крім того, навіть якщо цей фільм отримає номінацію на «Оскар», що можливо, прийти на церемонію Сміт не зможе. Кіноакадемія заборонила Сміту участь у своїх церемоніях на 10 років.

Деніел Снайдер, власник команди Washington Commanders (американський футбол)

Роками Снайдера і його бізнес супроводжують скандали, від звинувачень у сексуальних домаганнях на роботі до штрафу $10 млн від НФЛ. Але 2022-й приніс йому додаткові потрясіння. Колишня чирлідерка та менеджерка з маркетингу звинуватила Снайдера у сексуальних домаганнях під час свого свідчення в Конгресі в рамках розслідування робочої культури команди Снайдера з 2021 року. (Снайдер назвав ці нові звинувачення «відвертою брехнею».)

Через ці доти невідомі звинувачення НФЛ найняла американську юристку Мері Джо Вайт провести розслідування і скласти звіт за його результатами – воно ще триває. А тим часом комітет Палати представників випустив у грудні розгромний звіт, в якому Снайдера звинуватили у «перешкоджанні» слідству.

Снайдер і його команда також є відповідачами у кількох цивільних позовах, є фігурантами розслідувань та отримали штрафи від місцевої влади у Вашингтоні, округ Колумбія, Меріленді та Вірджинії. Крім того, інші власники команди не раз порушували питання того, чи не варто Снайдера турнути.

Марк Тріттон, колишній гендиректор Bed Bath & Beyond

Напевно існує багато причин того, чому продажі та акції мережі товарів для дому скотилися вниз. Коли він прийшов у компанію у 2019-му, то вона і так вже демонструвала зниження продажів 10 кварталів поспіль. Тріттон, колишня суперзірка Target, на новій посаді запустив низку нових приватних брендів, витіснивши інші, добре відомі та улюблені.

Минулого року він визнав, що через проблеми із поставками в сезон свят компанія втратила $100 млн. Далі інвесторам не сподобалося падіння акцій компанії, і колись суперзірка Тріттон опинився за бортом Bed, Bath & Beyond.

Трасс, колишня премʼєр-міністерка Великої Британії

Ліз Трасс /Getty Images

Трасс, напевно, єдина політикиня у світі, яка програла голівці салату Фото Getty Images

Трасс, напевно, єдина політикиня у світі, яка програла голівці салату. На посаді голови уряду Британії вона протрималася лише 44 дні, що є рекордом в британській історії. До такого антирекорду призвів її експеримент зі зниженням податків, який не оживив британську економіку, як задумувалося, а налякав ринки, обвалив фунт і змусив Банк Англії втрутитися.

Відмова від експерименту і звільнення міністра фінансів не допомогло премʼєрці затриматися на посаді. Зіпсувавши репутацію і втративши підтримку парламенту, вона пішла у відставку. Її падіння лише підкреслило негаразди британських політиків, адже не лише її карʼєра зазнала трощі цього року. Її попередник Борис Джонсон теж пішов у відставку через скандал.

Каньє Вест (Ye), музикант і підприємець

У 2022 році репер Ye, раніше відомий як Каньє Вест, знищив свою репутацію, статки та бізнес завдяки приголомшливій демонстрації ненависті та нестабільної поведінки. Все почалося у жовтні, коли він одягнув футболку зі слоганом White Lives Matter на показ своєї модної лінії Yeezy, а потім сказав, що рух Black Lives Matter – це «шахрайська схема».

Також він звинуватив нині найбагатшу людину світу Бернара Арно у вбивстві дизайнера Вірджила Абло, який помер від раку, і кого тільки Ye не поливав брудом, від реперки Lizzo до Піта Девідсона, який зустрічався із його колишньою дружиною Кім Кардашьян. Але саме його антисемітський потік свідомості, від зізнання у «любові» до Гітлера до погроз у бік євреїв, став останньою краплею. Попри вихваляння тим, що Adidas його ніколи не кине, німецький виробник все ж це зробив, що коштувало реперу його бренду Yeezy і статусу мільярдера. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні