Категорія
Новини
Дата

Збиток 25 банків перевищив 6 млрд грн в першому кварталі. Як війна вплинула на банківську систему

1 хв читання

У січні-березні 2022 року українські банки показали збиток в 160 млн грн, у березні – 10,07 млрд грн. Головна причина – формування резервів під очікувані збитки від наслідків війни, йдеться у повідомленні Національного банку.

Ключові факти

  • На 1 квітня з 69 платоспроможних банків 44 банки були прибутковими та отримали чистий прибуток у розмірі 5,85 млрд грн, 25 – збитковими зі збитком 6,01 млрд грн.
  • Чистий процентний дохід в березні впав на 17% р/р, тоді як за січень-лютий цей показник зріс на 35% р/р.
  • Чистий комісійний дохід скоротився за перший квартал на 13% р/р через падіння в березні на 58% р/р.
  • Чистий операційний прибуток до відрахувань у резерви за підсумками першого кварталу становив 22,23 млрд грн (13,69 млрд грн у І кв. 2021 року). 
  • Банківська система показала збитки за підсумками першого кварталу через значні обсяги сформованих резервів під очікувані збитки через наслідки війни. Банки сформували за квартал резерви на 21,57 млрд грн, з них у березні – на 15,86 млрд грн. 

Контекст

Із початком повномасштабної війни банки запровадили кредитні канікули та знизили комісії за користування своїми послугами. Це негативно відобразилося на процентних та комісійних доходах фінустанов. 

Загальне зниження бізнес-активності та падіння попиту на кредити й банківські послуги й надалі негативно впливатиме на прибутковість банків, вважають в НБУ. Втрати від кредитного ризику очікувано зростатимуть з огляду на поступовий вплив економічної кризи на діяльність позичальників. Тож оцінити вплив війни на капітал банків можна буде лише із часом, кажуть в Нацбанку.

В січні-лютому чистий прибуток банківського сектору становив 9,91 млрд грн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні