Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Збивати російські ракети над Україною – обовʼязок Польщі, – міністр Сікорський

1 хв читання

Польща та інші країни, що межують із Україною, «зобовʼязані» збивати російські ракети, перш ніж вони увійдуть до їхніх повітряних просторів, сказав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Фото Getty Images

Польща та інші країни, що межують із Україною, «зобовʼязані» збивати російські ракети, перш ніж вони увійдуть до їхніх повітряних просторів, сказав міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтервʼю Financial Times.  

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Варшава має робити все можливе, щоб убезпечити своїх громадян – зокрема і перехоплювати російські ракети, що проходять над Україною, сказав в інтервʼю Financial Times міністр Радослав Сікорський. На це не мають впливати побоювання НАТО щодо того, що такі рішення можуть втягнути Північноатлантичний альянс у війну, вважає Сікорський.
  • «Членство у НАТО не скасовує відповідальність кожної країни за захист власного повітряного простору, це наше конституційне зобов’язання, – сказав Сікорський. – Коли ворожі ракети націлені на вхід у наш повітряний простір, [збити їх] буде законною самообороною». 
  • Сікорський наполягає на праві Польщі перехоплювати снаряди Росії після того, як невідомий об’єкт – імовірно, це був російський дрон – увійшов до простору країни під час масованого обстрілу України 26 серпня. До цього, протягом повномасштабного вторгнення, російські ракети декілька разів заходили на територію Польщі.
  • Що ближче ракета до цілі, коли її перехоплюють, то більший ризик для жителів та інфраструктури Польщі, вважає Сікорський. Отже, для Варшави краще збивати ракети на більшій висоті над Україною, каже міністр. «Українці сказали нам: будь ласка», – додав Сікорський. 

Контекст

Росія регулярно завдає масовані удари по Україні ракетами та дронами. Так, у ніч на 2 вересня окупанти вдарили 35 ракетою та 23 БпЛА. Україна збила 20 БпЛА, 13 крилатих та 9 балістичних ракет. 

У липні 2024 року Україна та Польща уклали безпекову угоду. Цей документ зокрема передбачає можливість перехоплення російських ракет і дронів, випущених у напрямку Польщі. Однак генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг відхилив цю пропозицію, зазначивши, що вона несе ризик того, що «альянс стане частиною конфлікту».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд