Категорія
Новини
Дата

Звільнення керівника «Укренерго» Кудрицького несе ризики для проходження зими і негативно вплине на інвестиційний клімат – ЄУЕА

2 хв читання

Європейсько-українське енергетичне агентство (ЄУЕА), яке обʼєднує українських і іноземних інвесторів в зелену енергетику, виступає проти можливого звільнення керівника «Укренерго» Володимира Кудрицького, йдеться в заяві асоціації. 

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Деталі 

  • Заміна голови «Укренерго» є ризиком для стабільності роботи енергосистеми України та національної безпеки з огляду на підготовку до надзвичайно важкого опалювального сезону, йдеться у заяві.
  •  Без проведення аналізу роботи поточної команди «Укренерго» та його комунікації як суспільству так і міжнародним партнерам звільнення негативно вплине на інвестиційний клімат в енергетичному секторі України. «Це особливо небезпечно на фоні безпрецедентних руйнувань енергетичної інфраструктури, яка потребує значних приватних інвестицій та фінансування від МФО», – йдеться в заяві. 
  • ЄУЕА підкреслює, що під керівництвом Кудрицького «Укренерго» перейшла від режиму ізольованої роботи до повноправного членства в ENTSO-E. Нинішня команда компанії завоювала міцну довіру міжнародних фінансових організацій, про що свідчить успішний випуск п’ятирічних зелених єврооблігацій на $825 млн доларів у 2021-му р. та залучення $1,5 млрд вже під час повномасштабної війни 
  • Тому ЄУЕА закликає президента, Наглядову раду«Укренерго» та інші зацікавлені сторони враховувати погляди міжнародних партнерів, донорів, фінансових організацій, банків, інвесторів та учасників ринку. «Ми виступаємо за збереження того фундаменту довіри, який дозволив залучити значні інвестиції для відновлення енергетичного сектору України, – йдеться у заяві асоціації.
  • Також асоціація закликала дотримуватись процедур корпоративного управління та виконання умов, які дозволили отримати сертифікацію НЕК «Укренерго» з боку Секретаріату Енергетичного Співтовариства при прийнятті будь-яких кадрових рішень щодо компанії.

Контекст 

30 серпня під час Ставки Верховного головнокомандувача президент України Володимир Зеленський вирішив, що Голова правління «Укренерго» Володимир Кудрицький має написати заяву про звільнення за власним бажанням. Кудрицький, за словами співрозмовника Forbes відмовився це робити.

Тепер рішення щодо відставки керівника «Укренерго» має ухвалити наглядова рада компанії. Члени наглядової ради: незалежні – Даніель Доббені, Педер Андреасен, Роман Піонковскі, та представники держави – Юрій Бойко, Юрій Токарський, Олександр Баранюк.

Причина рішення Ставки – незавершені захисні конструкції навколо підстанцій «Укренерго», що після російського масованого обстрілу 26 серпня призвело до перебоїв із постачанням електрики.

«Укренерго» – оператор української енергосистеми, від стабільної роботи якого залежить енергетична безпека країни. Володимир Кудрицький займає посаду голови правління «Укренерго» за контрактом, строк якого спливає у серпні 2025 року.

У 2023 році уряд схвалив виділення «Укренерго» 9,7 млрд грн на захист підстанцій. Але ці кошти тривалий час були недоступні для компанії через бюрократичні процедури, розповідав Кудрицький у інтерв’ю Forbes

За словами члена наглядової ради «Укренерго» Юрія Бойка, станом на серпень 2024 року ключове обладнання найбільших підстанцій в Україні захищено спорудами першого рівня захисту (габіонами) вже більше року, зараз будують другий рівень – бетонні саркофаги, деякі з яких уже готові.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд