Категорія
Новини
Дата

Зеленський анонсував програму українського кешбеку – за купівлю вітчизняних товарів повертатимуть частину грошей

Вже цього року в Україні має запрацювати програма національного кешбеку «Купуй українське». За нею громадяни України зможуть отримувати частину коштів, витрачених на товари українських виробників. Про це розповів президент Володимир Зеленський 26 лютого під час заходу «Зроблено в Україні». 

Ключові факти 

  • Держава має зробити все можливе, щоб якомога більше українських підприємств могли зберегти і масштабувати свою роботу, зазначив Зеленський. Тож він доручив Кабміну розробити декілька практичних кроків. Один з них – український кешбек «Купуй українське». 
  • «За купівлю визначених типів товарів і послуг, вироблених в Україні, громадяни України зможуть отримати повернення частини коштів на спеціальну карту, – уточнив президент. – Щоби гроші залишились і працювали в Україні». 
  • Наразі розробляються технічні та фінансові параметри програми, щоб вона запустилась вже цього року, підсумував президент. 
  • Уряд уже ухвалив постанову про популяризацію товарів українського виробництва, зокрема бренд «Зроблено в Україні», повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль. «Сумарний прогнозований ефект зростання споживчого попиту – це +0,14% нашого ВВП, це понад 22 000 нових робочих місць, це понад 4 млрд грн додаткових надходжень до бюджету», – додав він.
  • З яких джерел держава планує брати кошти на виплати кешбеку, ані президент, ані премʼєр не уточнили.

Контекст

В умовах повномасштабної війни в Україні значно збільшився дефіцит торговельного балансу, свідчать дані Державної митної служби. Так, у 2023 році Україна експортувала товарів на $36 млрд, а імпортувала на $63,5 млрд. Негативне сальдо – $27,5 млрд. До війни розрив становив близько $5 млрд. Таке викривлення зокрема посилює тиск на національну валюту.

Збільшення споживання вітчизняної продукції має допомогти подолати наслідки війни, відновитися та бути конкурентоздатними у світі, зазначив на заході «Зроблено в Україні» премʼєр Денис Шмигаль.

«У країнах ЄС власний виробник завжди на першому місці. 68% жителів Німеччини, Франції, Італії купують товари саме у своїх підприємців і цим постійно підживлюють національну економіку, – сказав премʼєр. – Ми маємо перейняти цей позитивний досвід».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні