Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон про демобілізацію строковиків

Президент Володимир Зеленський підписав закон про демобілізацію військовослужбовців строкової служби, про це свідчить картка законопроєкту №11035 на сайті парламенту.

Ключові факти

  • У понеділок, 26 лютого, закон було направлено президенту, сьогодні ж документ повернувся до Ради вже з його підписом.
  • Зеленський пропонував у законопроєкті унормувати під час дії в Україні воєнного стану можливість звільнення в запас військовослужбовців, які відслужили встановлені строки строкової військової служби. Це дасть змогу відправити в запас військовослужбовців, які відслужили встановлені строки строкової військової служби у 2024 році.
  • Згідно із документом, військовослужбовці-строковики, строк служби яких закінчився під час дії воєнного стану та службу яких продовжено понад встановлені строки, звільняються зі служби в запас «у строки, визначені указом президента України».

Контекст

3 березня 2022 року законом України був затверджений указ президента від 24 лютого 2022 року №65/2022 «Про загальну мобілізацію». Він набув чинності й застосовується від дня фактичного початку воєнних дій – 24 лютого 2022 року. 

Наразі призов на військову службу відбувається за мобілізацією, а нові призови на строкову службу не проводяться, у жовтні 2022 року Рада скасувала призов на строкову службу під час воєнного стану. Однак на службі залишаються строковики, призвані до воєнного стану.

22 лютого президент України Володимир Зеленський зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт №11035 про демобілізацію строковиків. Законопроєкт був позначений як невідкладний.

23 лютого Рада ухвалила в цілому президентський законопроєкт про демобілізацію військовослужбовців строкової служби, документ підтримали 319 депутатів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні