Категорія
Новини
Дата

Зеленський підписав закон, який спрощує оформлення земельних ділянок для будівництва промислових обʼєктів

Президент Володимир Зеленський підписав закон, який передбачає спрощення процедури зміни цільового призначення землі для будівництва промислових обʼєктів. Про це йдеться у картці законопроєкту №9627 на сайті парламенту.

Ключові факти

  • Законопроєкт повернуто до Верховної Ради з підписом голови держави 26 лютого. 
  • Спрощений порядок зміни цільового призначення ділянок діятиме для розміщення таких об’єктів: промислові та складські будівлі; нежитлові сільськогосподарські будівлі; трубопроводи, лінії електронних комунікаційних мереж та електропередачі (крім магістральних нафто- і газопроводів); комплексні споруди промислових обʼєктів (крім підприємств, повʼязаних із ядерною енергетикою; сміттєспалювальних заводів та атомних станцій).
  • Прийнятий законопроєкт передбачає скасування необхідності обовʼязкового розроблення містобудівної документації та документації з землеустрою для зміни цільового призначення землі із с/г на промислову. 
  • Спрощена процедура застосовуватиметься за межами населених пунктів і лише там, де відсутня розроблена містобудівна документація. Поширюватиметься на визначений законом перелік обʼєктів промисловості та енергетики. Діятиме протягом воєнного стану та п’яти років після його закінчення.

Контекст

Аналогічний спрощений механізм вже діє в Україні з середини 2022 року для релокованих підприємств, мультимодальних терміналів, портів на Дунаї, житла для ВПО, інженерно-комунікаційних мереж, обʼєктів дорожньо-транспортної інфраструктури. 

Також законопроєкт №9627 є одним із елементів Плану розвитку переробної промисловості в Україні. Верховна Рада схвалила документ в цілому 6 лютого.

Документ покликаний ліквідувати бюрократичні перепони для підприємців, які хочуть побудувати новий завод або інший промисловий чи енергетичний обʼєкт. Замість одного–трьох років отримання всіх необхідних дозволів займатиме не більше 1,5 місяця.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні