Індустріальний парк M10 Lviv Industrial Park /прес-служба Dragon Capital
Категорія
Компанії
Дата

Інкубатори для промисловості. Десять індустріальних парків, які вже працюють в Україні – умови, локації, власники

Індустріальний парк M10 Lviv Industrial Park Фото прес-служба Dragon Capital

На початку повномасштабної війни багато підприємств були змушені шукати нові місця для релокації складів і виробництва. Але тоді індустріальні парки не змогли задовольнити попит. Причина банальна: більшість таких проєктів – це greenfield-ділянки без приміщень і мереж. Але є і діючі об'єкти. Індустріальні парки в Україні розвивають Василь Хмельницький, Томаш Фіала і навіть принц Ліхтенштейну. Які умови вони пропонують бізнесу?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Станом на початок лютого 2024 року в офіційний реєстр Мінекономіки внесені 75 індустріальних (промислових) парків. 13 із них додали в реєстр у 2023 році, ще два – вже в 2024-му.

Серед «новачків» – група «Епіцентр К» Олександра та Галини Герег. Торік компанія стала ініціатором створення парку «Вуглецево-нейтральний Еко Агро Хаб Поділля «Городок» у Хмельницькій області. 

Також минулого року ініціював будівництво індустріального парку Volia Agri-Food Park у Вінниці співзасновник HD-group і GFS Group Борис Шестопалов

«В Україні має бути мінімум 100 індустріальних парків, половина з них державних», – говорить засновник компанії UFuture Василь Хмельницький. Його індустріальний парк «Біла Церква» за період війни прийняв нових резидентів – релоковане підприємство з Харкова, німецьку, данську й американську компанії. Остання зараз будує завод на території цього парку.

Але від нових подібних проєктів Хмельницький відмовився, хоча у 2022-му розглядав Бучу в Київській області, Львів і Вінницю. «Зацікавленості там, де вже будується, в мене немає, – каже Хмельницький. – По Бучі ми бачимо, що поки війна триває, інвестор у цей регіон не дуже хоче заходити».

Раніше поставила на паузу будівництво індустріального парку E40 Industrial Park у Київські області компанія Dragon Capital Томаша Фіали. Натомість вона сфокусувалася на проєкті M10 Lviv Industrial Park у Львові, який залучив кредит ЄБРР і першим в Україні отримав страхування будівництва від воєнних ризиків

Індустріальний парк vs технологічний парк

Індустріальний парк – земельна ділянка, де учасники можуть займатися промисловим виробництвом, вести господарську та науково-дослідну діяльність. 

Натомість технологічні парки призначені для створення нових технологій. У таких парках відбувається повний життєвий цикл інновацій: дослідження – розробка – впровадження – масовий випуск. Технопарки поєднують потенціал університетів, науково-дослідних структур, промислових підприємств та всіх тих, хто займається інноваціями.

Тридцять до 2030-го

Незважаючи на велику кількість зареєстрованих парків, на грудень 2023 року реально працювали і залучали інвесторів лише 10 індустріальних парків, констатували в комітеті промислової політики Ради.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні