Категорія
Новини
Дата

Зеленський призначив головнокомандувачем ЗСУ Сирського. Які задачі перед ним стоять?

Олександр Сирський /Getty Images

Олександр Сирський Фото Getty Images

Головнокомандувачем ЗСУ призначено генерал-полковника Олександра Сирського. Про це заявив президент Володимир Зеленський.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Я призначив генерал-полковника Сирського головнокомандувачем Збройних сил України», – повідомив Зеленський.
  • Він заявив, що до керівництва ЗСУ приступає «нова управлінська команда». «Я хочу, щоб бачення війни було єдиним і в наших воїнів у Роботиному чи Авдіївці, і в Генеральному штабі та на Ставці», – зазначив він.
  • За словами президента, він провів десятки розмов із командирами різного рівня. Зокрема, із бригадними генералами Андрієм Гнатовим, Михайлом Драпатим, Ігорем Скибюком та полковниками Павлом Палісою і Вадимом Сухаревським.
  • «Усі вони розглядаються на керівні посади в армії та служитимуть під проводом найбільш досвідченого українського командувача. Він має успішний досвід захисту – провів Київську оборонну операцію. Він має також і успішний досвід наступу – Харківської визвольної операції», – заявив Зеленський.

Зеленський озвучив наступні задачі перед новим Головкомом:

  • На столі має з’явитися реалістичний, детальний план дій ЗСУ на 2024 рік.
  • Перезавантаження генералітету — якщо генерал не знає фронту, то такий генерал не служить Україні.
  • Перевірка чисельності в штабах — усю невиправдану чисельність слід прибрати. Фронт — це пріоритет.
  • Ефективний та справедливий розподіл західної зброї для першої лінії фронту.
  • Проблеми з логістикою. Авдіївка не повинна чекати, доки генерали з’ясують, де в них на складах застрягли дрони.
  • Дієва система ротацій: ротації обов’язкові.
  • Підвищення якості навчання воїнів — тільки навчені солдати на першій лінії.
  • Очікуємо призначення першого командувача Сил безпілотних систем 

Олександр Сирський

Олександр Сирський народився 26 липня 1965 року в Новинках Володимирської області (РФ). У 1982-му закінчив Московське вище загальновійськове командне училище. У 1996-му – Академію Збройних сил Украї­ни, у 2005 році – Національну академію оборони України.

З початком російсько-української війни Сирський очолив штаб АТО. Був одним із командирів сил АТО під час боїв за Дебальцеве взимку 2015 року. Керував боями у Вуглегірську, координував вихід українських військових з Дебальцева. 

За бої на Дебальцевському плацдармі Олександр Сирський нагороджений орденом Богдана Хмельницького III ступеня й згодом отримав звання генерал-лейтенанта.

З 6 травня до 5 серпня 2019 року Сирський був командувачем Обʼєднаного оперативного штабу ЗСУ. З 5 серпня 2019-го – командувачем Сухопутних військ ЗСУ. З 8 лютого 2024 року – головнокомандувач ЗСУ.

  • На сайті президента України опубліковані укази про звільнення Сирського з посади командувача Сухопутних військ ЗСУ №58/2024, про звільнення Залужного з посади головнокомандувача ЗСУ №59/2024 та призначення Сирського на посаду головнокомандувача ЗСУ №60/2024.

Контекст

Раніше сьогодні президент Володимир Зеленський і головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний провели спільну зустріч і анонсували зміни в керівництві ЗСУ, «підходів та стратегії». Зеленський повідомив, що подякував Залужному за два роки захисту України. «Обговорили, якого оновлення потребують Збройні сили України. Обговорили також, хто може бути в оновленому керівництві Збройних сил України. Час для такого оновлення – саме зараз. Запропонував Валерію Федоровичу й надалі бути в команді», – йдеться у дописі Зеленського.

Залужний зазначив, що на зустрічі з президентом було прийнято рішення про необхідність зміни підходів та стратегії. «Вдячний усім, хто поруч. Команді Генерального штабу, Міністерства оборони, Президенту України. Я пишаюсь кожним та кожною в Збройних силах України, які захищають майбутнє наших дітей. Усіма солдатами, сержантами та офіцерами. Схиляю голову перед усіма, хто віддав своє життя за Україну і свободу. Пам’ятаємо і помстимося за всіх. Українці обовʼязково переможуть», – йдеться у повідомленні Залужного.

29 січня джерела різних українських медіа повідомляли про те, що Зеленський підписав указ про зняття з посади головнокомандувача Залужного. Однак пізніше в Офісі президента цю інформацію спростували.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні